Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Royal Bank of Scotland: Βαρυσήμαντη η 30ή Ιουνίου για την Ελλάδα – Ποιοι οι λόγοι

Royal Bank of Scotland: Βαρυσήμαντη η 30ή Ιουνίου για την Ελλάδα – Ποιοι οι λόγοι
Για να δοθεί περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα, θα πρέπει να εγκριθεί ένα τρίτο πρόγραμμα, σημειώνεται
Στους λόγους που η 30ή Ιουνίου 2015 είναι βαρυσήμαντη ημέρα για την Ελλάδα αναφέρεται σε σημείωμά της η Royal Bank of Scotland.
Όπως επισημαίνει, πρώτον, την ημέρα αυτή λήγει το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.
Αυτό είναι σημαντικό, καθώς σημαίνει ότι η νομική βάση στην οποία θα μπορούσε να βασιστεί μια ενδεχόμενη συμφωνία, λήγει.
Καθώς το Eurogroup του Σαββάτου αρνήθηκε να επεκτείνει περαιτέρω το τρέχον πρόγραμμα, αυτό σημαίνει ότι τη στιγμή που θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα στην Ελλάδα δεν θα υπάρχει συμφωνία που θα μπορούσαν να αποδεχθούν ή να απορρίψουν οι ελληνικές αρχές (τεχνικά, δεν υπάρχει κάτι για να ψηφίσουν οι Έλληνες).
Επιπλέον, σημειώνει η Royal Bank of Scotland, θα είναι δύσκολο για την πλευρά των Ευρωπαίων να δώσουν νέα κεφάλαια, ακόμη και αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι υπέρ της πρότασης των πιστωτών.
Σε αυτή την περίπτωση, «εκτιμούμε ότι μια εντελώς νέα συμφωνία θα πρέπει να υπάρξει, η οποία στη συνέχεια θα πρέπει να περάσει από όλα τα εθνικά κοινοβούλια»
Ο δεύτερος λόγος που καταδεικνύει τη σημαντικότητα της 30ής Ιουνίου, σύμφωνα με την RBS, είναι ότι η πληρωμή προς το ΔΝΤ δεν θα γίνει το πιθανότερο.
Όπως αναφέρεται, φαίνεται σχεδόν απίθανο η ελληνική κυβέρνηση να μπορέσει ή να θέλει να αποπληρώσει το 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ την 30ή Ιουνίου.
Έχουν υπάρξει πολλές συζητήσεις τι τεχνικά θα σημάνει αυτό και αν θα αποτελεί στάση πληρωμών.
Για το ίδιο το ΔΝΤ, αυτό δεν έχει καταστεί 100% σαφές.
Η επικεφαλής του Ταμείου, Christine Lagarde, σε προηγούμενα σχόλιά της έχει αναφέρει ότι το ΔΝΤ δεν θα παράσχει περίοδο χάριτος και ότι θα θεωρήσει ότι η Ελλάδα έχει καθυστερήσει.
Δεδομένων των συζητήσεων και των εξελίξεων που έλαβαν χώρα το σαββατοκύριακο, αυτό φαίνεται πιθανό, σημειώνει η RBS.
Από την άλλη πλευρά, το ΔΝΤ θα μπορούσε επίσης να παρέχει μια περίοδο χάριτος πριν κηρύξει τη στάση πληρωμών της Ελλάδας.
Αν υιοθετηθεί αυτό, θα μπορούσε να γεφυρωθεί ο χρόνος μέχρι το δημοψήφισμα, σημειώνει και προσθέτει ότι «εκτιμούμε ότι αυτή είναι μια άλλη πιθανότητα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης