Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist: Ο Τσίπρας πρέπει να επιλέξει - Ή συντάσσεται με τις αξιώσεις των δανειστών, ή έρχεται το Grexit

Economist: Ο Τσίπρας πρέπει να επιλέξει - Ή συντάσσεται με τις αξιώσεις των δανειστών, ή έρχεται το Grexit
Υπάρχει ακόμη λίγος χρόνος προκειμένου Ελλάδα και δανειστές να καταλήξουν σε συμφωνία
Ως "την ιστορία που δεν τελειώνει ποτέ" (The neverending story) χαρακτηρίζει το ελληνικό ζήτημα ο Economist, σε νέο δημοσίευμά του, στο οποίο περιγράφει όλες τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών.
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, Ελλάδα και θεσμοί απέχουν ακόμη από την επίτευξη συμφωνίας.
Το ανησυχητικό όμως είναι πως μερικές φορές φαντάζει πως... έτσι θα είναι πάντα και επομένως δεν θα είναι εφικτή η συμφωνία.
Το ελληνικό ζήτημα προκαλεί εξάντληση (exhaustion, άρα Grexhaustion), σημειώνει το περιοδικό, παρουσιάζοντας τους νέους όρους που εφηύραν οι δημοσιογράφοι που παρακολουθούν όλη την τελευταία εβδομάδα με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις.
Όπως επισημαίνει ο Economist, το Eurogroup της Πέμπτης απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία για την Ελλάδα, μετά από έναν μαραθώνιο διαβουλεύσεων και ζυμώσεων ολόκληρη την εβδομάδα και εν μέσω μπαράζ ανταλλαγής προτάσεων και προσχεδίων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών.
Ελάχιστα 24ωρα πριν τη λήξη του ελληνικού προγράμματος - εκπνέει την ερχόμενη Τρίτη 30 Ιουνίου - η Ελλάδα δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές της.
Όπως επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμά του ο Economist, υπάρχει ακόμη λίγος χρόνος.
Η προσοχή όλη στρέφεται στη νέα συνεδρίαση του Eurogroup το Σάββατο 27/6, με στόχο να έχει υπάρξει μέχρι την έναρξη της συνεδρίασης, ένα κοινό κείμενο συμφωνίας, προκειμένου να το υπογράψουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Eάν υπάρξει συμφωνία το Σάββατο, τότε θα μπορεί να κατατεθεί προς ψήφιση στην ελληνική βουλή την Κυριακή, αλλά και στη γερμανική Βουλή τη Δευτέρα.
Όπως προσθέτει το περιοδικό, ακόμη κι αν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών το Σάββατο, δεν είναι βέβαιο ότι η ελληνική βουλή θα υπερψηφίσει την εν λόγω συμφωνία.
Η πιθανή επίτευξη συμφωνίας δεν θα υπογραφεί σε κλίμα συνεργασίας, αλλά επείγουσας ανάγκη.
Η πιθανή συμφωνία για την Ελλάδα δεν θα προβλέπει αναδιάρθρωση του χρέους της και για τους Έλληνες θα είναι μια νέα δικτατορία από τους δανειστές.
"O Aλέξης Τσίπρας προσδοκούσε για καιρό πως δεν θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στο μονοπάτι των δανειστών και εκείνο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ...
Τώρα αποδεικνύεται περίτρανα ότι πρέπει να επιλέξει...", καταλήγει ο Economist.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης