Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Παρά τις ελπίδες επίτευξης συμφωνίας με την Ελλάδα, το ευρώ ακολουθεί πτωτική πορεία

CNBC: Παρά τις ελπίδες επίτευξης συμφωνίας με την Ελλάδα, το ευρώ ακολουθεί πτωτική πορεία
Οποιαδήποτε ανοδική κίνηση του ευρώ που θα ακολουθήσει μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της θα είναι βραχυπρόθεσμη, σημειώνει ο αναλυτής της BofA Merrill Lynch, Θ. Βαμβακίδης
Ενώ τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο επιδίδονται σε ράλι, λόγω της αισιοδοξίας που υπάρχει ότι η ελληνική κρίση πλησιάζει στο τέλος της, το ευρώ ακολουθεί την αντίθετη πορεία προς έκπληξη αρκετών παρατηρητών της αγοράς.
Το ευρώ, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CNBC, έχει υποχωρήσει άνω του 1% έναντι του δολαρίου από την αρχή της εβδομάδας, διαπραγματευόμενο πέριξ του 1,1210 δολαρίου στις 12.30 μ. ώρα Λονδίνου την Τρίτη.
Από την άλλη πλευρά, τα χρηματιστήρια καταγράφουν ριμπάουντ ωθούμενα από τις προσδοκίες ότι η Ελλάδα θα επιτύχει μια συμφωνία με τους πιστωτές της αυτή την εβδομάδα ύστερα από μήνες πισωγυρισμάτων στις διαπραγματεύσεις για μεταρρυθμίσεις ως αντάλλαγμα κεφαλαίων διάσωσης.
Όπως σημειώνει η αναλύτρια Jane Foley της Rabobank, το ευρώ είναι το νόμισμα με τη χειρότερη επίδοση μεταξύ αυτών της ομάδας των ανεπτυγμένων χωρών του G10 τη Δευτέρα.

euroooooo.jpg

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Bank of America Merrill Lynch, Θάνο Βαμβακίδη, σε δηλώσεις του στο CNBC, η κίνηση του ευρώ προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που ακολουθούν οι μετοχές καταδεικνύει τη σύγχυση που επικρατεί σχετικά με την κατάσταση.
«Είναι πολύ δύσκολο να κάνεις επενδύσεις στην Ελλάδα», σημειώνει και προσθέτει ότι «η αγορά καταγράφει ράλι μετά τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, όμως η αλήθεια παραμένει ότι δεν επετεύχθη πρόοδος, όλα έχουν αναβληθεί μέχρι αργότερα αυτή την εβδομάδα».
«Ακόμη και να ενδιαφέρεσαι για την Ελλάδα και θέλεις να επενδύσεις, αυτό είναι αδύνατο», επισημαίνει.
Ο αναλυτής της Capital Economics, Julian Jessop, σημειώνει ότι ορισμένοι επενδυτές σημειώνουν ότι το ευρώ έχει ωφεληθεί από την αβεβαιότητα, λόγω των short θέσεων που σχετίζονται με τα «carry trades», όπου ένας επενδυτής επωφελείται από τα διαφορετικά επιτόκια σε διάφορες χώρες δανειζόμενος σε ένα νόμισμα και αγοράζοντας ομόλογα σε άλλο.
Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Jessop «μια πιο απλή εξήγηση από αυτή σχετικά με την έντονη νευρικότητα σχετικά με την Ελλάδα, είναι ότι οι αγορές έχουν χαλαρώσει περισσότερο σχετικά με μια εν δυνάμει αποτυχία».
Κοιτάζοντας μπροστά, ο Θάνος Βαμβακίδης της BofA Merrill Lynch σημειώνει ότι οποιαδήποτε ανοδική κίνηση του ευρώ που θα ακολουθήσει μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της θα είναι βραχυπρόθεσμη.
«Αν δούμε το ευρώ αρκετά πάνω από το 1,15 δολάριο θα πρέπει να περιμένουμε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναλάβει δράση», σημειώνει και προσθέτει ότι «η ΕΚΤ θέλει πιο αδύναμο ευρώ, έτσι γι' αυτούς ένα ισχυρό ευρώ θα μπορούσε να οδηγήσει σε σφιχτότερες νομισματικές συνθήκες, κάτι που δεν θα το επιτρέψουν».

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης