Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Η μη πληρωμή προς ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ δεν συνιστά στάση πληρωμών

Deutsche Bank: Η μη πληρωμή προς ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ δεν συνιστά στάση πληρωμών
Η έκθεση της Deutsche Bank σημειώνει ότι οι επιπτώσεις μιας αθέτησης πληρωμής θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα αντιδράσει η ΕΚΤ
Οι οίκοι αξιολόγησης είναι ξεκάθαροι ότι μια μη πληρωμή στον επίσημο τομέα, δηλαδή προς το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κατατάσσεται ως «στάση πληρωμών» από την άποψη της πιστοληπτικής ικανότητας για τις εμπορικές οφειλές, επισημαίνει η Deutsche Bank σε έκθεσή για την Ελλάδα με τίτλο "Greek crisis Q&A" (Ελληνική κρίση - Ερωτήσεις & Απαντήσεις).
Ωστόσο, πρώτον υπάρχουν «cross-default» στις διάφορες επίσημες υποχρεώσεις της χώρας και δεύτερον η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, ξεκαθάρισε στις 18 Ιουνίου ότι δεν θα υπάρξει περίοδος χάριτος μετά τις 30 Ιουνίου, αν δεν καταβληθεί η ενοποιημένη δόση προς το Ταμείο, κάτι που όπως είπε θα συνιστά «μερική στάση πληρωμών».
Πρόκειται για μια ασυνήθιστη γλώσσα, σχολιάζει η έκθεση καθώς τεχνικά μια μη πληρωμή προς το ΔΝΤ κανονικά σημαίνει ότι μια χώρα μπαίνει σε καθεστώς για «καθυστερούμενα».
Μια αποτυχία πληρωμής προς το ΔΝΤ ορίζεται ως cross-default για τα δάνεια του EFSF προς την Ελλάδα όταν η επικεφαλής του ΔΝΤ ενημερώσει το διοικητικό συμβούλιο για αποτυχία πληρωμής.
Το σχόλιο της Lagarde, προσθέτει η έκθεση, δείχνει ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό να συμβεί άμεσα μετά από μια αθέτηση πληρωμής.
Ένα cross-default στον EFSF δίνει ακολούθως στους Ευρωπαίους πιστωτές την επιλογή, αλλά όχι την υποχρέωση, να απαιτήσουν την αποπληρωμή των δανείων του EFSF και κάτι τέτοιο με τη σειρά του θα προκαλούσε cross-default για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα του 2012 καθώς και τα CDS.
Ωστόσο, σημειώνει η έκθεση της Deutsche Bank, οι επιπτώσεις μιας αθέτησης πληρωμής για την Ελλάδα θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα αντιδράσει η ΕΚΤ.
Αν το ΔΝΤ σπεύσει άμεσα να το θεωρήσει ως «μερική στάση πληρωμών» τότε θα είναι πιο δύσκολο για την ΕΚΤ να το αντιμετωπίσει.
Κάτι τέτοιο, καταλήγει, αυξάνει την πιθανότητα επιβολής capital controls.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης