Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Γόρδιος δεσμός για την Ελλάδα τα capital controls - Το κυπριακό μοντέλο και ο ρόλος της ΕΚΤ

JP Morgan: Γόρδιος δεσμός για την Ελλάδα τα capital controls - Το κυπριακό μοντέλο και ο ρόλος της ΕΚΤ
Η ΕΚΤ είναι εκείνη που έχει τον πρώτο αλλά και τον τελευταίο λόγο σε ό,τι αφορά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα
Φως στα άδυτα του μηχανισμού επιβολής και λειτουργίας των capital controls επιχειρεί να ρίξει η JP Morgan, καθώς ενισχύονται τα εφιαλτικά σενάρια περί επιβολής περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες, ακόμη και εντός του σαββατοκύριακου, εάν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.
"Τα σενάρια για επιβολή capital controls στην Ελλάδα γεννούν μια σειρά από καίρια ερωτήματα", σχολιάζουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, σε νέα έκθεσή τους, υπό τον διακριτικό τίτλο "Greece: Capital controls, ECB rules, and bellicose rhetoric".
Όπως επισημαίνει η JP Morgan, σε περίπτωση επιβολής capital controls στην Ελλάδα, το κυπριακό μοντέλο που υιοθετήθηκε το 2013 θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ενδιαφέρον παράδειγμα.
Μια τέτοια απόφαση είναι απόφαση που πρέπει να ληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ ειδικότερα θα πρέπει να ψηφιστεί ως νόμος από την ελληνική βουλή.
Μια τέτοια απόφαση μπορεί να άπτεται αποκλειστικά στην Αθήνα, ωστόσο θα πρέπει να προηγηθεί συνεννόηση με τις ευρωπαϊκές αρχές και δη με την ΕΚΤ, από τη στιγμή που η Ελλάδα αποτελεί μέλος της Ευρωζώνης.
Υπό το πρίσμα αυτό, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το προφανές: Η ΕΚΤ είναι εκείνη που έχει τον πρώτο αλλά και τον τελευταίο λόγο σε ό,τι αφορά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Όμως, σύμφωνα με τη JP Morgan, η ΕΚΤ είναι απίθανο να λάβει ριζοσπαστικές αποφάσεις για την Ελλάδα, χωρίς να έχει την πολιτική στήριξη είτε σε επίπεδο Eurogroup, είτε σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών, όπως η Καγκελάριος της Γερμανίας, A. Merkel.
Όπως επισημαίνει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, ένα πραγματικά αρνητικό σενάριο θα ήταν το εξής:
Η ελληνική κυβέρνηση να αρνηθεί την επιβολή capital controls, γεγονός που θα ανοίξει τον δρόμο για την αποχώρησή της από την Ευρωζώνη.
Ωστόσο, κατά τη JP Morgan, το σενάριο αυτό δεν συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης