Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

WSJ: Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης η Merkel - Σκληρή δοκιμασία για την καγκελάριο η διάσωση της Ελλάδας

WSJ: Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης η Merkel  - Σκληρή δοκιμασία για την καγκελάριο η διάσωση της Ελλάδας
Οι επιλογές είναι είτε να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει είτε να χαλαρώσει τους κανόνες της Ευρώπης ρισκάροντας αντιδράσεις στην πατρίδα της
Αντιμέτωπη με μια από τις πιο δύσκολες επιλογές της καριέρας της βρίσκεται η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, καθώς η Ελλάδα οδεύει σε σύγκρουση με τους πιστωτές της στα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.
Οι επιλογές, αναφέρει, είναι δύο: Είτε να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει είτε να χαλαρώσει τους κανόνες της Ευρώπης παίρνοντας το ρίσκο για μια εξέγερση στην πατρίδα της.
Όπως σημειώνει η απόρριψη εκ μέρους της Ελλάδας των όρων του πακέτου διάσωσης δείχνει μια πιθανή αναμέτρηση στη Σύνοδο Κορυφής στις 25 Ιουνίου ή πιθανόν λίγες ημέρες νωρίτερα, όπου είτε η Γερμανίδα καγκελάριος είτε ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να κάνουν μια δραματική αναστροφή προκειμένου να κρατήσουν σε πορεία το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.
Για μήνες, σχολιάζει, η κ. Merkel προσπαθεί να πείσει τον κ. Τσίπρα ότι η Ελλάδα θα λάβει χρηματική βοήθεια από την Ευρώπη μόνο εάν υιοθετήσει σκληρή λιτότητα και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, που θα έχουν εγκριθεί από τους επιθεωρητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Αλλά στο Βερολίνο αυξάνονται οι αντιδράσεις καθώς ο Τσίπρας αρνειται να δεχτεί τέτοιους όρους.
«Χωρίς ένα μεγάλο ολίσθημα της Ελλάδας την τελευταία στιγμή, αυτό σημαίνει ότι η κ. Merkel σύντομα θα αναγκαστεί να κάνει μια επιλογή που ο κ. Τσίπρας προσπαθούσε να τη φέρει αντιμέτωπη εδώ και καιρό: Να χαλαρώσει τις απαιτήσεις που ζητούνται από την Ελλάδα ή πιθανόν να θέσει σε κίνδυνο την σταθερότητα στην Ευρώπη», εκτιμά το αμερικανικό δημοσίευμα.
«Η Angela Merkel βρίσκεται ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη» σχολίασε ο Jürgen Falter, επιφανής πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Mainz στη Γερμανία, εκτιμώντας πως «ό,τι και να κάνει θα μπορούσε να αποδειχθεί λάθος».
Η καγκελάριος δεν θέλει να διακινδυνεύσει μια ελληνική χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ, αναφέρουν πηγές του Βερολίνου, και οι ηγέτες της Ελλάδας το γνωρίζουν αυτό.
Η προσεκτική Γερμανίδα ηγέτης βλέπει τις συνέπειες μιας τέτοιας έκβασης ως απρόβλεπτες σε οικονομικό επίπεδο, επιζήμιες γεωπολιτικά και για την προσωπική της πολιτική κληρονομιά, σύμφωνα με άτομα του περιβάλλοντός της.
Από την άλλη πλευρά όμως, Γερμανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι το να συμφωνήσει στη χρηματοδότηση μιας ελληνικής κυβέρνησης που απορρίπτει τη συνταγή των δανειστών της, την οποία η Merkel εδώ και χρόνια χαρακτηρίζει απαραίτητη προκειμένου η Ελλάδα να επιτρέψει στην ανάπτυξη και να είναι φερέγγυα.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στις προτάσεις της Ελλάδας για περικοπές δαπανών, αυξήσεις φόρων και ευρύτερες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που όμως οι δανειστές, και ειδικά οι Γερμανοί, δεν θεωρούν αρκετές για να ξαναβάλουν την οικονομία της χώρας σε σταθερή τροχιά.
Όπως αναφέρει, χωρίς συμφωνία μέχρι το τέλος Ιουνίου η Ελλάδα θα μπορούσε να μην είναι σε θέση να αποπληρώσει τις δόσεις προς το ΔΝΤ και να χάσει την ενίσχυση ρευστότητας των τραπεζών της από την Κεντρική Τράπεζα και ανάλογα με το αν θα αντιδράσουν με πανικό οι Έλληνες καταθέτες, είναι πιθανό να επιβληθούν capital controls.
Μια έλλειψη ευρώ θα μπορούσε να αναγκάσει την Ελλάδα να τυπώσει IOU για να πληρώσει τις συντάξεις και τους μισθούς αλλά και να κρατήσει ζωντανές τις τράπεζες της.
Ακόμα και μια συμφωνία στα τέλη Ιουνίου θα άνοιγε τον δρόμο για περαιτέρω αγώνες σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να υιοθετήσει η Ελλάδα ώστε να πάρει μετρητά και να αποφύγει την αδυναμία καταβολής 6,7 δισ. ευρώ για δύο ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου και τις 20 Αυγούστου.
Γερμανοί πολιτικοί σε όλο το φάσμα εκνευρίζονται, σχολιάζει η WSJ, με αυτό που βλέπουν ως ανεύθυνη προσπάθεια της Ελλάδας να εκβιάσει τη Merkel. Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Sigmar Gabriel προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι «η Ελλάδα δοκιμάζει την υπομονή των Ευρωπαίων».
Όπως είπε, «αν η κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ αναγκάσει το Βερολίνο να υποχωρήσει θα προκαλούσε λαϊκιστές πολιτικούς να προσπαθήσουν επίσης να εκβιάσουν την Ευρώπη».
Ο Volker Kauder ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών έχει επανειλημμένα τονίσει στους Γερμανούς βουλευτές ότι θα συναινούσε σε επιπλέον χρηματοδότηση της Ελλάδας μόνο αν αποδεχθεί τις μεταρρυθμίσεις του ΔΝΤ.
«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιστρέψει στην πραγματικότητα», δήλωσε τη Δευτέρα μιλώντας στην γερμανική κρατική τηλεόραση.
Από την πλευρά του ο Τσίπρας απαντά ότι η Ελλάδα θα περιμένει υπομονετικά μέχρι ΔΝΤ και ΕΕ «να προσχωρήσουν στον ρεαλισμό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης