Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Η αβεβαιότητα για το μέλλον της Ελλάδας ως καταλύτης για τις ευρωπαϊκές αγορές

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Η αβεβαιότητα για το μέλλον της Ελλάδας ως καταλύτης για τις ευρωπαϊκές αγορές
Σε επιφυλακή οι επενδυτές, λόγω της αβεβαιότητας για την ελληνική κρίση
Ως καταλύτης για την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών λειτουργεί η ελληνική κρίση και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων, όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Franfurter Allgemeine Zeitung.
Ειδικότερα, τονίζει ότι μέχρι πρότινος, οι ευρωπαϊκές αγορές δεν υπολόγιζαν ως πρόβλημα την ελληνική κρίση, όπως έδειξε και η σταθερά ανοδική πορεία του δείκτη DAX τον Απρίλιο.
Καθώς, όμως, η αβεβαιότητα γύρω από την ελληνικό μέλλον αυξάνεται, η νευρικότητα έχει κάνει εκ νέου την εμφάνισή της στους επενδυτικούς κύκλους.
Οι επενδυτές αντιδρούν σε μεγάλο βαθμό, με βάση τους ειδησεογραφικούς τίτλους, επισημαίνει η FAZ, εξηγώντας πως όταν οι πληροφορίες κάνουν λόγο για συμφωνία προ των πυλών οι δείκτες ανεβαίνουν, ενώ όταν οι εξελίξεις κρίνονται αρνητικές (πχ. αποχώρηση ΔΝΤ από τις διαπραγματεύσεις) οι δείκτες ακολουθούν καθοδική πορεία.
Το ζήτημα επισημαίνει η FAZ είναι ότι οι επενδυτές δεν λειτουργούν πάντα ορθολογικά, με βάση τα δεδομένα, αλλά και συναισθηματική και υπό τον φόβο και την ελπίδα των εξελίξεων.
Αυτή την περίοδο το Grexit, η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αποτελεί πηγή αβεβαιότητας για τους επενδυτές και η αβεβαιότητα είναι ο χειρότερος παράγοντας για τις αγορές, ανεξαρτήτως των οικονομικών συνθηκών.
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις, τις επιπτώσεις από ένα ενδεχόμενο Grexit, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχο συμβάν στην παγκόσμια οικονομική ιστορία.
Κανείς δεν μπορεί να στοιχηματίσει αν οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι επενδυτικές εταιρείες θα μπορούσαν να αντέξουν το πλήγμα ενός Grexit και μιας ελληνικής χρεοκοπίας, προσθέτει στη συνέχεια η γερμανική εφημερίδα.
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί στα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας.
Οι συνέπειες από την πτώχευση της Lehman είχαν θεωρηθεί στην αρχή διαχειρίσιμες και υποτιμήθηκε η ακόλουθη απώλεια της εμπιστοσύνης μεταξύ των τραπεζών.
Για τους επενδυτές, αυτό σημαίνει: Μην κοιτάζετε μόνο σε γεγονότα αλλά να λαμβάνετε υπόψη την ψυχολογία των αγορών.
Αυτό σημαίνει ότι επί του παρόντος οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί και σε αυτή την κατάσταση θα παραμένουν επιφυλακτικοί έως ότου υπάρξει οριστική απόφαση για την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης