Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nielsen (UniCredit): Όχι εθνικό νόμισμα, ούτε μπάρμπεκιου δεν μπορεί να οργανώσει η ελληνική κυβέρνηση

Nielsen (UniCredit): Όχι εθνικό νόμισμα, ούτε μπάρμπεκιου δεν μπορεί να οργανώσει η ελληνική κυβέρνηση
Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ούτε την πολιτική, αλλά ούτε την τεχνική ικανότητα να εκδώσει το δικό της νόμισμα 
«Όχι εθνικό νόμισμα, αλλά ούτε μπάρμπεκιου, ειλικρινά μιλώντας, δεν μπορεί να οργανώσει η ελληνική κυβέρνηση», σχολίασε σήμερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg, ο Erik Nielsen, επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit.
Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά, ο Nielsen υποστήριξε ότι είναι απίθανο να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ, καθώς η κυβέρνησή της δεν έχει ούτε την πολιτική ικανότητα, αλλά ούτε και την τεχνογνωσία για να εκδώσει εθνικό νόμισμα.
Στη συνέχεια τόνισε ότι «τα χρήματα πρέπει να είναι ένα αγαθό που χαίρει εμπιστοσύνης, και δεν νομίζω ότι έχουν την εμπιστοσύνη του πληθυσμού τους».
Για να δικαιολογήσει την εκτίμησή του αναφέρθηκε στην αποχώρηση του ΔΝΤ από τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα, μετά την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας, που θα βοηθήσει τη χώρα να αποφύγει τη χρεοκοπία.
Τα χρονικά περιθώρια για τη συμφωνία εξαντλούνται, πρόσθεσε ο Nielsen, καθώς πρέπει να επιτευχθεί έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, ώστε να προλάβει να πάρει την έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια.
«Αν αποτύχουν οι συνομιλίες και η Ελλάδα προσπαθεί να δημιουργήσει ένα παράλληλο νόμισμα με το ευρώ, η έκδοση νέων τραπεζογραμματίων θα εξακολουθεί να είναι δύσκολη, καθώς η χώρα δεν διαθέτει δικό της τυπογραφείο», επεσήμανε στη συνέχεια ο οικονομολόγος της UniCredit.
Τυχόν τραπεζογραμμάτια, που θα εκδοθούν στο εξωτερικό, θα πρέπει να διανεμηθούν στις ελληνικές τράπεζες, στα κρυφά, οι οποίες είναι «σχεδόν κλειστές, εθνικοποιημένες ή υπό καθεστώς capital controls», εκτίμησε, επίσης, ο Nielsen
Τέλος, κατέληξε σημειώνοντας ότι «οι πιστωτές της Ελλάδας δεν έχουν δει ποτέ στη ζωή τους μια τόσο γελοία προσέγγιση από χώρα που χρωστάει {όπως αυτή της Ελλάδας} και έχουν πλέον μπουχτίσει με αυτή τη συμπεριφορά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης