Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

James Galbraith (οικονομολόγος) : Η ελληνική κυβέρνηση ούτε θα πέσει, ούτε θα υποκύψει

James Galbraith (οικονομολόγος) : Η ελληνική κυβέρνηση ούτε θα πέσει, ούτε θα υποκύψει
Τη θέση ότι «η ελληνική κυβέρνηση ούτε θα πέσει, ούτε θα υποκύψει» εκφράζει σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα «Le Soir» ο γνωστός οικονομολόγος James Galbraith
Τη θέση ότι «η ελληνική κυβέρνηση ούτε θα πέσει, ούτε θα υποκύψει» εκφράζει σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα «Le Soir» ο γνωστός οικονομολόγος James Galbraith.
Σε ερώτηση για το ποια είναι τα πιθανά σενάρια απαντά ότι «τρεις είναι οι πιθανότητες».
Συγκεκριμένα είπε: «Πρώτον, η κυβέρνηση Τσίπρα πέφτει, πριν ή ύστερα από την υποχώρηση.
Το πρόβλημα θα εξαφανιζόταν προσωρινά, ώσπου να επαναστατήσει μία άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Είναι όμως πολύ απίθανο.
Η ελληνική κυβέρνηση, ούτε θα πέσει, ούτε θα υποκύψει. Δεύτερον, μία συμφωνία που θα σέβεται τις κόκκινες γραμμές και που θα επέτρεπε την συνύπαρξη πολλών μοντέλων εντός της Ε.Ε.
Μία χώρα, δύο συστήματα, θα μπορούσαμε να πούμε, με την προϋπόθεση ότι η Ε.Ε. επεδείκνυε περισσότερη ιδεολογική ευελιξία από την Κίνα.
Τρίτον, να ωθηθεί η Ελλάδα σε στάση πληρωμών, της οποίας οι συνέπειες είναι σκοτεινές…»
Αναφερόμενος στην ανάληψη εξουσίας από νέα κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και τις πρώτες επαφές στις Βρυξέλλες σχολίασε ότι εκείνο που τον εξέπληξε, ήταν στο υψηλότερο ευρωπαϊκό επίπεδο, «ο βαθμός ασυνεννοησίας και έλλειψης κατανόησης».
Σχολιάζει αρνητικά δε το μείγμα πολιτικής που επέβαλλαν οι δανειστές από το 2010 λέγοντας μεταξύ άλλων «δεν υπάρχει στην Ευρώπη τέτοιο προηγούμενο απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, τελείως έξω από τους κανόνες και τα πρότυπα της Ε.Ε. και των κανόνων που προβάλλει ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας» και παρατηρεί ότι «μετά από τη «θεραπεία» που επέβαλλε η Ε.Ε., το 44% των συνταξιούχων στην Ελλάδα ζει κάτω από το όριο της φτώχειας».
Τέλος, σημειώνει ότι «χρειάζεται άλλη στρατηγική ανάπτυξης και τόνωσης της ελληνικής οικονομίας.
Αλλά το να παραδεχτεί η Ευρώπη την αποτυχία των σχεδίων προσαρμογής, είναι πολύ προβληματικό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης