Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BBC: Θα επιλέξει η ΕΚΤ να παίξει τον άσσο της για το μέλλον της Ελλάδας;

BBC: Θα επιλέξει η ΕΚΤ να παίξει τον άσσο της για το μέλλον της Ελλάδας;
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βασίζεται εξ ολοκλήρου στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ
Η ΕΚΤ του Mario Draghi κρατά το ισχυρότερο χαρτί, τον άσσο στα ατού, στις διαπραγματεύσεις για την ελληνική κρίση και το μέλλον της Ελλάδας, ωστόσο το ερώτημα είναι αν θα επιλέξει να το χρησιμοποιήσει, αναφέρει στο δημοσίευμά του το βρετανικό BBC.
Η Ελλάδα δεν θα είχε άλλη επιλογή από το να αρχίσει να κόβει το δικό της νόμισμα και άρα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, αν η ΕΚΤ επέλεγε να αξιοποιήσει το χαρτί της, αλλά από ό,τι φαίνεται δεν είναι κάτι που ο Draghi επιθυμεί.
Ποιο όμως είναι το δυνατό χαρτί της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας;
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βασίζεται εξ ολοκλήρου στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, υποστηρίζει το BBC, καθώς αξιοποιεί τον γνωστό μηχανισμό παροχής ρευστότητας ELA.
Και αυτό καθώς οι εκροές κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες άγγιξαν περίπου τα 23 δισ. ευρώ, σε ένα διάστημα πέντε μηνών, ήτοι από τον Νοέμβριο του 2014 έως τον Μάρτιο του 2015, με το ποσό να αντιστοιχεί στο 18% των συνολικών καταθέσεων.
Ως εκ τούτου, και με στόχο να μην υπάρξει πιστωτικό γεγονός, οι ελληνικές τράπεζες στηρίζονται στον ELA, ο οποίος αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 80 δισ. ευρώ και για τον οποίο αποφασίζει το ΔΣ της ΕΚΤ.
Αυτό είναι και το πιο δυνατό χαρτί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης: το γεγονός ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ κρατά στα χέρια του το μέλλον των ελληνικών τραπεζών, καθώς αποφασίζει για τη χρηματοδότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και άρα για το οικονομικό μέλλον της χώρας.
Θα μπορούσε άραγε να χρησιμοποιήσει αυτό το χαρτί, διερωτάται το δημοσίευμα.
Η απάντηση είναι θετική και άπτεται στην οπτική, υπό την οποία «βλέπει» κανείς τον ELA.
Ο μηχανισμός ELA χρησιμοποιείται για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, που θεωρούνται φερέγγυες, ωστόσο αντιμετωπίζουν παροδικά προβλήματα ρευστότητας, οπότε αν το ΔΣ της ΕΚΤ αποφασίσει ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι πια φερέγγυες, θα μπορούσε να κόψει την παροχή ρευστότητας.
Θα προβεί σε αυτή την κίνηση άραγε;
Είναι γεγονός, αναφέρει το BBC, ότι κανείς δεν δανείζει σε μία χρεοκοπημένη τράπεζα, ωστόσο είναι δύσκολο να εντοπιστεί αν μια τράπεζα αντιμετωπίζει παροδικό πρόβλημα ρευστότητας ή έχει απλώς καταρρεύσει.
Η ΕΚΤ, πάντως, έχει και στο παρελθόν δώσει τελεσίγραφα, όπως έγινε στην περίπτωση της Κύπρου, αλλά και της Ιρλανδίας.
Προς το παρόν, δεν είναι πρόθυμη να χρησιμοποιήσει αυτή την τακτική στις ελληνικές τράπεζες, τις οποίες θεωρεί φερέγγυες, με προσωρινά προβλήματα.
Ωστόσο αν το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας συνεχίσει να χειροτερεύει και τα NPLs των ελληνικών τραπεζών να αυξάνονται, η ΕΚΤ θα μπορούσε και θα έπρεπε να καταφύγει σε αυτή τη λύση, υποστηρίζει το BBC.
Τι θα συνέβαινε σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς.
Αν η ΕΚΤ σταματήσει την παροχή ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τότε αυτόματα αυτό θα κατέρρεε, τονίζει το δημοσίευμα.
Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να προβεί τότε σε επιβολή περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων, με το BBC να επικαλείται όμως αναλυτή, σύμφωνα με τον οποίο αυτό θα ήταν ανώφελο.
«Η Ελλάδα δεν θα είχε άλλη επιλογή παρά να δημιουργήσει ένα εντελώς καινούριο εθνικό νόμισμα, το οποίο θα αντικατοπτρίζει την κατάσταση της οικονομίας της», τονίζει, ειδικότερα, ο αναλυτής, Frances Coppola, προσθέτοντας πως αυτό ισοδυναμεί με «τουλάχιστον προσωρινή έξοδο από την Ευρωζώνη».
Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι αν η ΕΚΤ χρησιμοποιήσει το δυνατό της χαρτί, αυτή η κίνηση θα έχει δραματικές συνέπειες με έντονο πολιτικό χαρακτήρα.
Το BBC επισημαίνει πως η έξοδος από την Ευρωζώνη δεν είναι συμβατή με την παραμονή στην ΕΕ και σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα ενδεχομένως να στρεφόταν ανατολικά, σε Ρωσία και Κίνα.
Επίσης, η αποχώρηση της από το ευρώ θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στο πως νοείται το κοινό νόμισμα, το οποίο υποτίθεται ότι «είναι για πάντα».
Το BBC υπογραμμίζει πως κύριο καθήκον της ΕΚΤ υποτίθεται ότι είναι η σταθεροποίηση των τιμών και όχι ο εκ νέου σχεδιασμός του ευρωπαϊκού πολιτικού χάρτη, οπότε σίγουρα δεν αισθάνεται απόλαυση που κρατά το δυνατότερο χαρτί της διαπραγμάτευσης.
Η τράπεζα θα επιθυμούσε προφανώς να μην βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, ή ίσως καλύτερα να μην υπάρχει καν το παιχνίδι σε εξέλιξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης