Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Dixon (Reuters): Η λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας είναι… εκλογές τον Ιούλιο

Dixon (Reuters): Η λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας είναι… εκλογές τον Ιούλιο
Ως το καλύτερο δυνατό σενάριο για τον Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζει τις εκλογές ο Hugo Dixon 
Τα περισσότερα από τα πιθανά σενάρια για την Ελλάδα είναι δυσοίωνα, τονίζει σε άρθρο του, υπό τον τίτλο «A second Greek election» («Δεύτερες ελληνικές εκλογές»), ο αρχισυντάκτης του πρακτορείου Reuters, Hugo Dixon.
Η χώρα αντιμετωπίζει, μεταξύ άλλων, το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, επιβολή περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων και Grexit, ωστόσο υπάρχει ένα σενάριο ενδεχομένως όχι τόσο αρνητικό για τη χώρα και πάνω σε αυτό το λιγότερο κακό σενάριο πρέπει να εργαστούν όσοι νοιάζονται για το καλό της, με ουραγό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Το σενάριο αυτό απαιτεί από τον κ. Τσίπρα όχι μόνο να κάνει πίσω σε όσα έχει πει, επισημαίνει ο Dixon, αλλά και να προκηρύξει νέες εκλογές στην Ελλάδα.
Τα χρονικά περιθώρια για τη χώρα στενεύουν, τονίζει ο αρθρογράφος, και το πρώτο βήμα για την σωτηρία της είναι να υπάρξει συμφωνία, ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των 7,2 δισ. ευρώ, που εκκρεμεί από τους εταίρους της.
Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται αισιόδοξος ότι παρά τις διαφωνίες θα υπάρξει τελικά συμφωνία, στάση που υποδηλώνει, κατά τον Dixon, την πρόθεσή του να κάνει πίσω σε κάποιες από τις «κόκκινες γραμμές» που έχει χαράξει.
Ο ίδιος εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει πίσω στο ζήτημα των συντάξεων, το οποίο εκτιμά ότι είναι «μη βιώσιμο, κυρίως λόγω των πολλών εξαιρέσεων, που επιτρέπουν στους πολίτες να βγουν στη σύνταξη πολύ νωρίτερα από το επίσημο έτος συνταξιοδότησης» και για το οποίο καλεί τους δανειστές να διατηρήσουν άκαμπτοι τη θέση τους.
Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, θεωρεί ότι οι εταίροι πρέπει να κάνουν πίσω στο ζήτημα του εργασιακού τομέα, καθώς οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να υποστούν περαιτέρω διάλυση των δικαιωμάτων, που τους προστατεύουν.
Δεδομένου ότι μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία, υπό αυτές τις συνθήκες, είναι εφικτή, προβάλλουν τρία καίρια ερωτήματα:
Θα καταφέρει ο κ. Τσίπρας να λάβει την στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ για αυτή την συμφωνία;
Πώς θα χρηματοδοτηθεί η ελληνική κυβέρνηση το καλοκαίρι, καθώς θα εργάζεται πάνω σε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία;
Και, τρίτον, είναι προετοιμασμένοι, τόσο οι εταίροι, όσο και η Ελλάδα να καταλήξουν σε μια νέα πολυετή συμφωνία, που θα απαιτεί νέες μεταρρυθμίσεις και νέα δάνεια, ύψους 50 δισ. ευρώ, περίπου;
Την καλύτερη απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα μπορούν να δώσουν…οι εκλογές.
Ο Dixon επισημαίνει ότι πρόκειται για τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων από τον Τσίπρα, καθώς θα του εξασφαλίσει τη λαϊκή εντολή, θα «σιωπήσει» τις εσωκομματικές διαμαρτυρίες και θα έχει ως αποτέλεσμα την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, από τους δανειστές και άρα ευκολότερη πρόσβαση στη ρευστότητα.
«Αν ο κ. Τσίπρας δεν προδώσει τον ελληνικό λαό, θα δυσκολευτεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των δανειστών, ειδικότερα μετά την τετράμηνη σκληρή διαπραγμάτευση», υπογραμμίζει ο αρχισυντάκτης του Reuters.
Ειδικότερα, τονίζει ότι ακόμα και αν καταφέρει να πείσει το διστακτικό ΔΝΤ, αποκλείεται να καταφέρει να μεταπείσει την γερμανική κυβέρνηση.
Η διεξαγωγή νέων εκλογών, στις οποίες ο ελληνικό λαός θα ερωτηθεί από τον κ. Τσίπρα αν είναι πρόθυμος να κάνει υποχωρήσεις για να σώσει το έθνος, θα αλλάξει το σκηνικό, σύμφωνα με τον Dixon.
Αυτό βεβαία απαιτεί την προθυμία του ελληνικού λαού για παραμονή στο ευρώ, που αν υπάρχει, θα δώσει την εκλογική νίκη στον κ. Τσίπρα.
Στις αρχές Ιουλίου τοποθετεί την καλύτερη ημερομηνία για την διεξαγωγή των εκλογών ο Dixon, αφότου επιτευχθεί βραχυπρόθεσμη συμφωνία, αλλά προτού ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για μακροπρόθεσμη συμφωνία.
Υπό αυτό το σενάριο, ο έλληνας πρωθυπουργός θα φέρει για διαβούλευση στην ελληνική βουλή κάποια αντιλαϊκά μέτρα, με κάποιους εκ των βουλευτών της συγκυβέρνησης να τα καταψηφίζουν, ενώ να υπερψηφίζονται από μέρος της αντιπολίτευσης, εκτιμά στη συνέχεια, προσθέτοντας πως αυτό θα εξασφαλίσει την εκταμίευση των 7,2 δισ. ευρώ, αλλά και την αύξηση των εντόκων από την ΕΚΤ.
Τότε θα είναι η κατάλληλη ευκαιρία για τον Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώσει νέες εκλογές, ενώ δεν θα έχει περάσει ούτε χρόνος από τις προηγούμενες.
Βάσει του ελληνικού νόμου, λόγω του μικρού διαστήματος ανάμεσα στις δύο εκλογικές διαδικασίες, ο κ. Τσίπρας θα είναι σε θέση να διαλέξει ο ίδιος ποιοι θα είναι υποψήφιοι ως βουλευτές, άρα θα μπορεί να εξαιρέσει τους «αντάρτες», οι οποίοι πιθανόν θα δημιουργήσουν το δικό τους αριστερό κόμμα.
Για αυτό τον λόγο οι εκλογές είναι πιο επιθυμητές, ένα καλύτερο σενάριο για τον έλληνα πρωθυπουργό, από ό,τι είναι το δημοψήφισμα, δεδομένου ότι μετά το δημοψήφισμα θα μείνει «κολλημένος» με τους ίδιους βουλευτές.
Μετά τις εκλογές, εικάζει ο Dixon, η νέα κυβέρνηση, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, θα μπορέσει να πετύχει μια μακροπρόθεσμη συμφωνία με τους εταίρους, οι οποίοι θα είναι πιο πρόθυμοι να δανείσουν χρήματα, με αντάλλαγμα νέες μεταρρυθμίσεις, αλλά και να μειώσουν το χρέος της χώρας, ίσως επιμηκύνοντας τον χρόνο αποπληρωμής των δανείων.
«Αυτό το σενάριο φαντάζει ως παραμύθι», σημειώνει ο Dixon, για να καταλήξει πως «είναι, όμως, ένα από τα ελάχιστα με όχι και τόσο θλιβερό αποτέλεσμα».
Αξίζει, ωστόσο, να αναφερθεί πως το σενάριο που περιγράφει ο κ. Hugo Dixon περισσότερο με σενάριο επιστημονικής φαντασίας μοιάζει, ενώ δεν λαμβάνει υπόψη του την αβέβαιη αντίδραση ενός εκ νέου προδομένου λαού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης