Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bruegel: Χάος στην Ελλάδα, εάν χρεοκοπήσει - Η ΕΚΤ ίσως κατορθώσει να σώσει μια ή δύο τράπεζες

Bruegel: Χάος στην Ελλάδα, εάν χρεοκοπήσει - Η ΕΚΤ ίσως κατορθώσει να σώσει μια ή δύο τράπεζες
Η αλληλεξάρτηση κράτους - τραπεζών παραμένει υψηλή στην Ελλάδα, γεγονός που προκαλεί πρόσθετα εμπόδια στη λειτουργία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος
Χάος αναμένεται να επικρατήσει στην Ελλάδα, σε περίπτωση χρεοκοπίας της, όπως προειδοποιεί το γνωστό think tank (δεξαμενή σκέψης) των Βρυξελλών, Bruegel, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις που αφορούν στο ελληνικό ζήτημα.
Εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει θα επικρατήσει χάος, τόσο σε όρους οικονομίας, όσο και σε επίπεδο τραπεζών, διαμηνύει ο Guntram Wolff, διευθυντικό στέλεχος του Bruegel, επιχειρώντας να περιγράψει την επόμενη μέρα της χώρας, στην περίπτωση του εφιαλτικού σεναρίου του default.
Κατά τον ίδιο, η διάσωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος - ιδιαιτέρως τώρα που βρίσκεται σε δεινή κατάσταση, βιώνοντας την αβεβαιότητα της μη επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και δανειστών - αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ιδιαιτέρως τώρα που έχει και τον εποπτικό ρόλο του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.
Η σύνδεση και αλληλεξάρτηση κράτους - τραπεζών παραμένει υψηλή στην Ελλάδα, γεγονός που προκαλεί πρόσθετα εμπόδια στη λειτουργία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Η ΕΚΤ, ως επόπτης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, πρέπει να υψώσει ένα διαχωριστικό τείχος μεταξύ κρατών και τραπεζών στην Ευρωζώνη, οπότε η ελληνική περίπτωση συνιστά το ενδεικτικότερο παράδειγμα, αλλά και το μεγαλύτερο τεστ τη δεδομένη χρονική στιγμή.
"Εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, η ΕΚΤ ίσως καταφέρει να διασώσει μια ή δύο ελληνικές τράπεζες από το χάος", προβλέπει το διευθυντικό στέλεχος του Bruegel.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης