Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Brown Brothers Harriman: Η ελληνική αισιοδοξία για συμφωνία προσκρούει σε τοίχο

Brown Brothers Harriman: Η ελληνική αισιοδοξία για συμφωνία προσκρούει σε τοίχο
Τα σχόλια της γερμανίδας καγκελάριου διέψευσαν τις όποιες ελπίδες για εξεύρεση λύση στις συνομιλίες, τονίζεται
Σε τοίχο προσκρούει η ελληνική αισιοδοξία για την επίτευξη μιας συμφωνίας, σύμφωνα με την Brown Brothers Harriman, η οποία επισημαίνει ότι οι όποιες ελπίδες υπήρχαν, εξανεμίστηκαν μετά τις δηλώσεις της γερμανίδας καγκελάριου, Angela Merkel.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται, ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήλπιζε ότι θα υπάρξει μια πολιτική διέξοδος, ενώ και ο γάλλος πρόεδρος Hollande επίσης φάνηκε επιφυλακτικά αισιόδοξος ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια συνεδρίαση του Eurogroup προκειμένου να συζητηθεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί.
Ωστόσο, σημειώνει η Brown Brothers Harriman, η γερμανίδα καγκελάριος φάνηκε να υποβαθμίζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες και ότι ακόμη απομένουν πολλά να γίνουν.
Ένα από τα βασικά εμπόδια που σκοντάφτει η συμφωνία είναι οι αντικρουόμενες απαιτήσεις της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.
Η Γερμανία, που αρχικώς δεν ήταν σύμφωνη με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, πλέον επισημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Όπως έχουμε επισημάνει και πρότερα, όλοι φαίνεται να γνωρίζουν τους ηθικούς κινδύνους του οφειλέτη όταν γίνονται υπαναχωρήσεις, όμως είναι λίγοι εκείνοι που σκέφτονται τους ηθικούς κινδύνους των πιστωτών», σημειώνει και προσθέτει ότι «το ΔΝΤ καταστρατήγησε τους δικούς του κανόνες δανείζοντας την Ελλάδα, όταν μέλη του δ.σ. είχαν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους».
Πίσω στο 2010-2011, πριν από το EFSF και τον ESM, χώρες της ΟΝΕ φοβούνταν τον αντίκτυπο μιας ελληνικής στάσης πληρωμών προς τα δικά τους χρηματοοικονομικά ιδρύματα που προχώρησαν στον δανεισμό της Ελλάδας, όχι για το καλό της Ελλάδας ή βασιζόμενοι στην ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει τα δάνεια αυτά, αλλά σαν έναν τρόπο να υποστηρίξουν τα δικά τους εγχώρια χρηματοοικονομικά ιδρύματα.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης