Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Σχεδόν βέβαιη η απόρριψη της πρότασης Juncker για την Ελλάδα - Αντιδρούν ΔΝΤ, Βερολίνο

FT: Σχεδόν βέβαιη η απόρριψη της πρότασης Juncker για την Ελλάδα - Αντιδρούν ΔΝΤ, Βερολίνο
Στο τέλος της ημέρας το Eurogroup και το ΔΝΤ θα αποφασίσουν τους όρους βοήθειας της Ελλάδας, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα
Τα νέα δεδομένα που προστίθενται στο «τραπέζι» μετά τη συμβιβαστική λύση του J.C. Juncker επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν οι Financial Times, οι οποίοι ωστόσο, καθιστούν σχεδόν βέβαια την αποτυχία της πρωτοβουλίας του προέδρου της Κομισιόν.
Ειδικότερα, η βρετανική εφημερίδα - αν και επισημαίνει πως το έγγραφο του προέδρου της Κομισιόν δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη – εξηγεί πως η νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία αντανακλά τη γενική πεποίθηση πως ο J.C. Juncker τηρεί ήπια στάση έναντι της Ελλάδας, σε πλήρη αντίθεση με τη Γερμανία και το ΔΝΤ που υιοθετούν μία αδικαιολόγητα σκληρή γραμμή.
«Η νέα πρόταση του J.C. Juncker είναι βέβαιο πως θα εγείρει σημαντικές αντιδράσεις στο στρατόπεδο του ΔΝΤ και της Γερμανίας» επισημαίνει το βρετανικό δημοσίευμα.
«Είναι σαν να μας χτύπησε κεραυνός» παραδέχεται ανώτερος αξιωματούχος, ο οποίος έχει γνώση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων.
«Θεωρητικά, ΕΚΤ και ΔΝΤ πρέπει να τηρούν ίσο μερίδιο με την Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα» συμπληρώνει, τονίζοντας πως Φρανκφούρτη και Ουάσιγκτον δεν γνώριζαν τίποτα για την πρωτοβουλία της Κομισιόν.
Πάντως, υπενθυμίζουν οι Financial Τimes, η Ευρώπη συνήθως χάνει αυτές τις μάχες, με τελευταίο παράδειγμα την Κύπρο, όπου ο Επίτροπος Olli Rehn αγωνίστηκε έως τέλους προκειμένου να αποτρέψει την προώθηση των σχεδίων ΔΝΤ – Γερμανίας.
Τελικά, σημειώνει το δημοσίευμα, ο Rehn έχασε τη μάχη, και το ΔΝΤ με το Βερολίνο – με τη βοήθεια και της ΕΚΤ – εξανάγκασαν τον Ν. Αναστασιάδη να αποδεχθεί το bail in.
«Η νέα προσπάθεια του J.C. Juncker πιθανώς να έχει την ίδια μοίρα, καθώς στο τέλος της ημέρας, το Eurogroup και το ΔΝΤ θα αποφασίσουν τους όρους βοήθειας της Ελλάδας» καταλήγουν οι Financial Times.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης