Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Berenberg: Ο Τσίπρας θα κάνει τις απαραίτητες αλλαγές για να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ

Berenberg: Ο Τσίπρας θα κάνει τις απαραίτητες αλλαγές για να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ
Πιθανή η επίτευξη μιας αρχικής συμφωνίας μέχρι τα τέλη Μαΐου, εκτιμά η τράπεζα
Στο 70% είναι οι πιθανότητες ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, να κάνει τις απαραίτητες στροφές 180 μοιρών προκειμένου να διατηρήσει την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Berenberg, Holger Schmieding.
Όπως αναφέρεται, με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, η Ελλάδα είναι πιθανόν να μείνει από χρήματα στα τέλη του Μαΐου ή στις αρχές του Ιουνίου.
Η πραγματικότητα φαίνεται να αφυπνίζει σταδιακά τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, σημειώνει και προσθέτει ότι «εξακολουθούμε να βλέπουμε 70% πιθανότητες ο Τσίπρας να κάνει τις απαραίτητες στροφές 180 μοιρών προκειμένου να διατηρήσει την Ελλάδα στο ευρώ».
Παράλληλα, σημειώνεται ότι με τις έντονες διαπραγματεύσεις να πραγματοποιούνται σε διάφορα επίπεδα, «ίσως –με λίγη τύχη- να ακούσουμε για μια περαιτέρω πρόοδο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, που πιθανόν να οδηγήσουν σε μια αρχική συμφωνία στα τέλη του Μαΐου».
Αν και όπως επισημαίνεται οι διαφορές παραμένουν τεράστιες, «οι διαπραγματευτές φαίνεται να αντιμετωπίζουν επιτέλους τα πραγματικά ακανθώδη ζητήματα του συνταξιοδοτικού και των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, όπως και το συνολικό μέγεθος της απαραίτητης δημοσιονομικής διόρθωσης».
Ωστόσο, αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας, επισημαίνει ο αναλυτής της Berenberg, ο οποίος αναφέρεται στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, που λήγει στα τέλη του Ιουνίου, και με την τελευταία δόση του, ύψους 7,2 δισ. ευρώ να είναι σε εκκρεμότητα.
Μόλις ολοκληρωθούν οι συνομιλίες αυτές, θα πρέπει να ακολουθήσουν εν συνεχεία εξίσου δύσκολες συζητήσεις σχετικά με ένα τρίτο πακέτο διάσωσης και τις τακτικές εκθέσεις προόδου, στη συνέχεια, που θα μπορούσαν και πάλι να προκαλέσουν νέες αντιδικίες.
Με άλλα λόγια, σημειώνεται, ακόμη και αν ο Τσίπρας προχωρήσει τελικά στις απαραίτητες συμφωνίες με τους πιστωτές της Ελλάδας και μπει τέλος στην ύφεση, που ο ίδιος έχει προκαλέσει, η μελλοντική ανάκαμψη είναι πιθανόν να είναι περισσότερο ρηχή απ' ό,τι στην Ισπανία, μέχρι η Ελλάδα να καταφέρει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη.
Ο λαϊκισμός δεν είναι φτηνός, καταλήγει

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης