Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Συντάξεις… ο παράγοντας που θα κρίνει την επιτυχία ή την αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ

FT: Συντάξεις… ο παράγοντας που θα κρίνει την επιτυχία ή την αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ
«Η διαμάχη για τις συντάξεις έχει αναδειχθεί σε σημείο κλειδί»
Κομβικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και Ευρωζώνης φαίνεται πως συνιστά το ζήτημα των συντάξεων, καθώς σύμφωνα με τους Financial Times βάσει αυτού θα κριθεί η αποτυχία ή η επιτυχία της διαπραγματευτικής προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ.
Επικαλούμενη μία σειρά παραδειγμάτων, η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει πως οι συντάξεις έχουν περικοπεί κατά οκτώ φορές τα τελευταία πέντε χρόνια, με τις σωρευτικές απώλειες να υπερβαίνουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το 45%.
Όπως και πολλοί άλλοι συνταξιούχοι, ο 72χρονος Μιχάλη Ακριθάκης αναθάρρησε με την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας πως η κυβέρνηση θα τηρήσει τις «κόκκινες γραμμές».
«Η διαμάχη για τις συντάξεις έχει αναδειχθεί σε σημείο κλειδί» τονίζουν οι Financial Times, με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους να επιβεβαιώνουν το «χάσμα» μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών στο φλέγον ζήτημα.
Σύμφωνα με τις ίδιες ευρωπαϊκές πηγές, ο P. Thomsen εκ μέρους του ΔΝΤ, κάνει λόγο για εξαιρετικά γενναιόδωρες συντάξεις, ενώ από την πλευρά της ΕΚΤ, o B. Coeure προειδοποιεί για την ανάγκη πολύπλευρης εξέτασης του ασφαλιστικού συστήματος.
«Η κυβέρνηση ενδέχεται να υπαναχωρήσει καθώς επιθυμεί απεγνωσμένα τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ» επισημαίνει ο Μ. Ακριθάκης.
Σύμφωνα με τους Financial Times, οι συντάξεις είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα στην Ελλάδα, όπου υπάρχουν 2,9 εκ. συνταξιούχου, εκ των οποίων το 1 εκ. είναι ηλικίας κάτω των 65 ετών!
«Ακόμη υπάρχουν άτομα που συνταξιοδοτούνται πριν κλείσουν τα 50» παραδέχεται ο Πλάτωνας Τίνιος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά.
Οι δανειστές, εξηγεί το βρετανικό δημοσίευμα, επιμένει στην άμεση περικοπή των επικουρικών συντάξεων, προκειμένου να «καλυφθεί» η τρύπα των 300 εκ. ευρώ στο συνταξιοδοτικό σύστημα.
Το συγκεκριμένο μέτρο, όπως υποστηρίζουν, σε συνδυασμό με τον περιορισμό των πρόωρων συντάξεων και την αύξηση της απασχόλησης θα καταστήσει βιώσιμο το ασφαλιστικό.
«Θα πρόκειται για την αρχή μίας νέα κατηφόρας» τονίζει Έλληνας αξιωματούχος, απορρίπτοντας την πρόταση για μείωση των επικουρικών συντάξεων.
Παράλληλα, η ίδια πηγή υπογραμμίζει πως το 40% των συντάξεων είναι κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
«Η κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία μόνο να επιδεινωθεί μπορεί» παραδέχεται από την πλευρά του, ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ, Μ. Νεκτάριος.
Όπως υπερθεματίζουν οι Financial Times, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει επιστρατεύσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για να προστατεύσει τις συντάξεις, παρέχοντας έξτρα στήριξη στα ταμεία μέσω της φορολογίας των παιγνίων, των ιδιωτικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
«Οι περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις δεν θα επιλύσουν τα προβλήματα του συστήματος, οι ρίζες των οποίων έγκεινται στη χαμηλή απασχόληση και στο υψηλό ποσοστό της αδήλωτης εργασίας» διέτεινε πρόσφατα ο Γ. Βαρουφάκης, ενώ ο Π. Λαφαζάνης, τηρώντας ακόμη πιο σκληρή γραμμή, διατυμπάνισε πως η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί έως τέλους τις συντάξεις!

(πρώτη ενημέρωση 15 Μαΐου 2015, 7:21)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης