Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Τεράστιος ο κίνδυνος ενός Grexit για να τον αναλογιστεί η Ευρωζώνη – Πτώση του ευρώ, λόγω Ελλάδας

Rabobank: Τεράστιος ο κίνδυνος ενός Grexit για να τον αναλογιστεί η Ευρωζώνη – Πτώση του ευρώ, λόγω Ελλάδας
Θα επιτευχθεί τελικά μια συμφωνία με τους ευρωπαίους πιστωτές, εκτιμά η τράπεζα
Τεράστιο χαρακτηρίζει η Rabobank τον κίνδυνο ενός Grexit για να τον αναλογιστεί η Ευρωζώνη, προβλέποντας παράλληλα περαιτέρω αποδυνάμωση του ευρώ προς το 1,05 δολάριο σε βάθος εξαμήνου.
Όπως σημειώνει η Rabobank, παραμένει βασικό σενάριο ότι θα υπάρξει κάποιου είδους συμφωνία με την Ελλάδα ώστε να αποφευχθεί μια αποχώρησή της από τη νομισματική ένωση.
Αν και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια σε άλλες περιφερειακές χώρες και η βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης της Ευρωζώνης θα έπρεπε να λειτουργήσουν ως ασπίδα έναντι μιας μετάδοσης της κρίσης, ωστόσο δεν υπάρχει τρόπος για να προβλέψει κανείς το μέγεθος της ζημιάς ενός Grexit στη συνοχή της νομισματικής ένωσης και στο ευρώ.
Ως συνέπεια, σημειώνει η Rabobank, εκτιμούμε ότι το Grexit αποτελεί έναν κίνδυνο που οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν θα ήθελαν να αναλογιστούν.
Αν και μια τεχνική χρεοκοπία δεν σημαίνει απαραιτήτως Grexit, οι επενδυτές φοβούνται ότι η έλλειψη μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα θα μπορούσε να σημάνει ότι ίσως είναι απίθανη μια συμφωνία με τους πιστωτές.
Λαμβάνοντας υπόψη της συνεδριάσεις μετά το μέσον της περασμένης εβδομάδας, το ευρώ έχει τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των νομισμάτων των ανεπτυγμένων χωρών, υποχωρώντας κατά 1,8% έναντι του δολαρίου, με τις εξελίξεις περί την Ελλάδα να επιδρούν σε αυτό αρνητικά.
Αν και η μεταβλητότητα στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου είναι πιθανόν να παραμείνει υψηλή τις επόμενες εβδομάδες, «εξακολουθούμε να εκτιμούμε ότι η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου τείνει προς το 1,05 σε βάθος εξαμήνου, βασιζόμενοι στις προσδοκίες ότι η FED θα μπορούσε να προχωρήσει σε αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων τον Δεκέμβριο, ενώ η ΕΚΤ θα συνεχίσει το πρόγραμμα QE».

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης