Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

NBG Securities: Πως να τοποθετηθούν οι traders στο Χ.Α. εάν επιβεβαιωθεί η συμφωνία Ελλάδος - ΕΕ

NBG Securities: Πως να τοποθετηθούν οι traders στο Χ.Α. εάν επιβεβαιωθεί η συμφωνία Ελλάδος - ΕΕ
Τα αδύναμα αποτελέσματα θα επηρεάσουν τους επενδυτές μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Από εκείνο το σημείο και μετά το ελληνικό θέμα θα είναι το αγαπημένο θέμα της αγοράς
Αισιόδοξη εμφανίζεται η NBG Securities για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, παρατηρώντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις της με τα θεσμικά όργανα, προκειμένου να συνάψουν μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία στα τέλη Μαΐου / αρχές Ιουνίου.
Στη σημερινή 2σέλιδη ανάλυσή της με τον τίτλο "How to trade the market in a possible deal..." (πως μπορεί κάποιος να επενδύσει στην αγορά στην προοπτική μιας συμφωνίας), η NBG Securities επισημαίνει ότι τα αδύναμα αποτελέσματα θα επηρεάσουν τους επενδυτές μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού.
Από εκείνο το σημείο και μετά το ελληνικό θέμα θα είναι το αγαπημένο θέμα της αγοράς.

Τα γεγονότα ...

Η ελληνική κυβέρνηση έχει επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις της με τα θεσμικά όργανα, προκειμένου να συνάψουν μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία στα τέλη Μαΐου / αρχές Ιουνίου.
Θα υπάρξει μια συμβιβαστική λύση για το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2015 (σε χαμηλότερο ποσοστό έναντι του 3% του ΑΕΠ ζήτησε πριν) σε αντάλλαγμα για της προόδου στον τομέα των ασφαλίσεων και των εργασιακών μεταρρυθμίσεων, καθώς και στην εκτέλεση των σχεδίων ιδιωτικοποιήσεων κατά τη διάρκεια του 2015.
Το Eurogroup στις 11 Μαΐου του 2015 θα μπορούσε να αναγνωρίσει αυτήν την πρόοδο και ενδεχομένως να προκαλέσει μια σειρά από ενέργειες για να διευκολυνθούν τις πιέσεις ρευστότητας στην οικονομία.
Επίσης, η ΕΕ θεωρεί ότι θα υπάρξει οριακή αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ για την ελληνική οικονομία το 2015 (+0,5%).
Αυτή είναι μια αλλαγή προς το χειρότερο (έναντι των προηγούμενων προβλέψεων), λόγω των πιέσεων ρευστότητας στην οικονομία τους τελευταίους 6 μήνες.
Αν το ευρώ και οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα, θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά προς τον τουρισμό και το κόστος των εισροών στον ελληνικό βιομηχανικό τομέα.

...Οι πιθανές επιπτώσεις βραχυπρόθεσμα

Τα εταιρικά κέρδη για τις εγχωρίως εκτεθειμένες εταιρείες (τράπεζες, κατασκευές και λιανικό εμπόριο) θα είναι πολύ υποτονικά το 2015.
Θα υπάρξουν αρνητικά πρόσημα το πρώτο τρίμηνο του 2015, η οποία θα πρέπει να επιβεβαιωθεί πλήρως κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου.
Τα ισχυρά επιχειρηματικά μοντέλα σε τοπικό επίπεδο (ΟΤΕ, Grivalia και Jumbo) θα είναι το λιγότερο επηρεαζόμενα από το ασθενέστερο εξωτερικό περιβάλλον.
Οι εταιρείες με εξαγωγικό προσανατολισμό (Frigoglass, Folli Follie, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, Aegean Airlines και Σαράντης) θα πρέπει να είναι οι κορυφαίες από άποψη της κερδοφορίας το 2015.

Μακροπρόθεσμα, τα εγχώρια θέματα θα είναι και πάλι στο επίκεντρο...

Οι μετοχές του εγχώριου κλάδου λιανικής (και οι φορείς εκμετάλλευσης κινητής τηλεφωνίας) θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την εφαρμογή του (χαμηλότερου) εναρμονισμένου ΦΠΑ.
Ο τραπεζικός τομέας θα γίνει ένας παίκτης της μόχλευσης στην οικονομική ανάκαμψη από το 2016.
Θα πρέπει να δούμε τη χρήση του ELA να αρχίσει να μειώνεται, πιθανώς από το τρίτο τρίμηνο του 2015, ενώ θα παρατηρηθούν εξοικονομήσεις κόστους.

Πώς να τοποθετηθεί κανείς στην αγορά...

Η επιβεβαίωση της συμφωνίας θα οδηγήσει σε ράλι στις αγορές ομολόγων (κυρίως του ελληνικού δημοσίου).
Τα αδύναμα αποτελέσματα θα επηρεάσουν τους επενδυτές μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού.
Από εκείνο το σημείο και μετά το ελληνικό θέμα θα είναι το αγαπημένο θέμα της αγοράς.
Η NBG Securities συστήνει αγορές Grivalia, Jumbo, Φουρλής, Ελλάκτωρ και ΔΕΗ.
Η Τράπεζα Πειραιώς είναι η φθηνότερη από τις 4 συστημικές τράπεζες στη βάση του P/ΤΕ.
Τέσσερις μη χρηματοοικονομικές μετοχές είναι σήμερα φθηνότερες έναντι των επιπέδων του Μαΐου του 2012 (ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελληνικά Πετρέλαια).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης