Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Markit: Στο 71,5% ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας στην 5ετία - Μη βιώσιμο το χρέος

Markit: Στο 71,5% ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας στην 5ετία - Μη βιώσιμο το χρέος
Η Markit προειδοποιεί για τον κίνδυνο επιστροφής στην ύφεση
Στο 71,5% εκτιμά η Markit τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας εντός των επόμενων πέντε ετών.
Ειδικότερα, η υπηρεσία παροχής χρηματοπιστωτικών συμβουλών εκτιμά πως ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας τα επόμενα πέντε έτη ανέρχεται στο 71,5%.
Άλλωστε, όπως εξηγεί, τα CDs (κόστος ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας) παραμένουν επίμονα σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.
Πάντως, διευκρινίζει, αυτή τη στιγμή βρίσκονται κάτω από τα υψηλά του 2011 – 2012.
Την ίδια στιγμή, η Markit προειδοποιεί για τον κίνδυνο επιστροφής στην ύφεση, καθώς οι ενδείξεις στον κλάδο της μεταποίησης είναι απογοητευτικές.
Τον Απρίλιο ο δείκτης μεταποίησης PMI υποχώρησε στις 46,5 μονάδες έναντι 48,9 μονάδων τον Μάρτιο.
Η ανάπτυξη της μεταποίησης υποδηλώνεται όταν ο σχετικός δείκτης υπερβαίνει τις 50 μονάδες.
Ο δείκτης επιχειρηματικός συνεχίζει η Markit, παραμένει σε αρνητικά επίπεδα, ακολουθώντας κατά πόδας τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
Βάσει των στοιχείων, εξηγεί η Markit, επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχουν καταστεί εξαιρετικά ανήσυχα λόγω της νέας κρίσης που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση και η οποία κινδυνεύει να παρασύρει την οικονομία στην ύφεση.
Μάλιστα, η μείωση των δαπανών, ως απόρροια της ανησυχίας, έχει πλήξει και τα δημόσια φορολογικά έσοδα, προσθέτοντας πρόσθετους πονοκεφάλους στην κυβέρνηση.
Συνεχίζοντας, η Markit καθιστά εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο οι ελληνικές εταιρείες να προβούν σε νέο κύμα απολύσεων, λόγω των αδύναμων εταιρικών αποτελεσμάτων.
«Η υποχώρηση της επιχειρηματικότητας, της οικονομικής ανάπτυξης και η αύξηση της ανεργίας συνεπάγονται τη μείωση των φορολογικών εσόδων, η οποία θα διατηρήσει την Ελλάδα σε κατάσταση... ασθένειας» σημειώνει χαρακτηριστικά, καταλήγοντας πως τα επίπεδα του χρέους θα αρχίσουν να αυξάνονται εκ νέου, επαναφέροντας την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης ή κουρέματος του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης