Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BBC: Grexit ή ανάκαμψη; - Οι εκτιμήσεις αναλυτών για το τι θα επακολουθήσει στην Ελλάδα

BBC: Grexit ή ανάκαμψη; - Οι εκτιμήσεις αναλυτών για το τι θα επακολουθήσει στην Ελλάδα
Αντικρουόμενες οι εκτιμήσεις τους για το τι θα μπορούσε και τι θα έπρεπε να συμβεί
Η Αθήνα ζει για μια ακόμη φορά δύσκολες στιγμές, καθώς μια σειρά από προθεσμίες φθάνουν προς το τέλος τους και θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη χώρα στην έξοδο από το ευρώ και σε πολιτικές και οικονομικές αναταράξεις, επισημαίνει άρθρο του το βρετανικό ειδησεογραφικό δικτύου BBC.
Σε μια προσπάθεια να απαντηθεί το ερώτημα του τι θα μπορούσε, αλλά και τι θα έπρεπε να συμβεί, το άρθρο φιλοξενεί μια σειρά από απόψεις ειδικών, όπως μεταξύ άλλων του Otmar Issing, προέδρου στο Κέντρο Οικονομικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε στη Φρανφκούρτη και πρώην επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ, του Anders Borg, πρώην υπουργού Οικονομικών της Σουηδίας, αλλά και του Κωνσταντίνου Μίχαλου, προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Ελληνικών Επιμελητηρίων.

Otmar Issing: Η Ευρώπη έχει ήδη κάνει παρά πολλά για την Ελλάδα, πρέπει να μπει μια γραμμή
Σκληρή είναι η στάση του καθηγητή του Κέντρου Οικονομικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε και πρώην επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ, Otmar Issing, σχετικά με την ευθύνη που φέρει η Ελλάδα, αλλά και την ανάγκη να μάθει να ζει με δικά της μέσα.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται», προσθέτοντας ότι «ξεκίνησε με άστοχες πολιτικές ακόμη και πριν το ξεκίνημα της κρίσης και συνέχισε για πολλά χρόνια».
Αν απλώς διαγραφόταν το χρέος της Ελλάδας, αυτό θα ξεσήκωνε άμεσα ανάλογες απαιτήσεις και από άλλες χώρες με υψηλά χρέη και θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για την ΕΚΤ και τους άλλους οφειλέτες να αποδεχθούν, καθώς οι τράπεζες και άλλοι ιδιώτες επενδυτές έχουν ήδη παραιτηθεί από το άνω του 50% των απαιτήσεών τους, τη μεγαλύτερη ανακούφιση χρέους που έχει υπάρξει ποτέ.
Παράλληλα, σημειώνει ότι η Ευρώπη έχει ήδη κάνει παρά πολλά για την Ελλάδα και πρέπει να μπει μια γραμμή, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ.
Αυτό, αν και θα έδειχνε ότι η αλλαγή καθεστώτος δεν είναι αμετάκλητη, παράλληλα θα αποτελούσε ένα σοβαρό μήνυμα ότι μια χώρα μέλος δεν μπορεί να συνεχίζει καταπατώντας συνεχώς τους κανόνες και τις δεσμεύσεις της.

V. Price: Ελλάδα και Ευρώπη πρέπει να προχωρήσουν σε περαιτέρω συναινέσεις
Η ελληνική στάση στις διαπραγματεύσεις ήταν πολύ επιθετική, σημειώνει από την πλευρά της η Vicky Price, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Κέντρου Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών κα πρώην μέλος της οικονομικής υπηρεσίας της βρετανικής κυβέρνησης.
Ωστόσο, όπως σημειώνει, είναι γελοίο να υποθέτει κανείς ότι η Ελλάδα θα είναι ποτέ σε θέση να αποπληρώσει το χρέος της δεδομένων των συνθηκών και προσθέτει ότι δεν είναι δίκαιο κατά την άποψή της να περιμένει κανείς περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και λιτότητα όταν η οικονομία καταρρέει γύρω σου.
Δεν μπορεί μια χώρα να ανακάμψει αν έχει σκοτωθεί το επιχειρηματικό πνεύμα, σημειώνει χαρακτηριστικά.
Κατά την άποψή της, οι Έλληνες πρέπει να σταματήσουν την κρίση ρευστότητας και να υποσχεθούν οτιδήποτε, δείχνοντας προθυμία στο πιο σημαντικό πράγμα, ακόμη και αν δεν κάνουν τίποτα για να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους.
Οι Έλληνες πρέπει να συναινέσουν ακόμη περισσότερο και το ίδιο και η Ευρώπη, σημειώνει.

A. Borg: Δεν είναι βέβαιο ότι οι Έλληνες θέλουν να σωθούν
Οι Έλληνες χάνουν χρόνο χαζεύοντας αριστερά και δεξιά, πρέπει να σοβαρευτούν, σημειώνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας Anders Borg, ο οποίος επισημαίνει ότι μέρος του προβλήματος είναι η έλλειψη κοινής εμπιστοσύνης μεταξύ των ευρωπαίων και των νέων άπειρων ελλήνων διαπραγματευτών.
Από τη στιγμή που η Ελλάδα θα δείξει προθυμία να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, η Ευρώπη θα μπορούσε να μαλακώσει τις απαιτήσεις της.
Αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, τότε η έξοδος από το ευρώ θα ήταν ένα σενάριο κατάρρευσης για την Ελλάδα, με αποτέλεσμα την επιβολή ελέγχων κεφαλαίων στις τράπεζες και ενδεχομένως και κλείσιμο τραπεζών.
Για την υπόλοιπη Ευρώπη, σημειώνει, ένα Grexit θα ήταν λιγότερο σοβαρό, οπότε η Ελλάδα πρέπει να κάνει περισσότερα.
Ωστόσο, όπως ανέφερε, κρίνοντας από τη μέχρι τώρα στάση των Ελλήνων, «δεν είναι βέβαιο ότι θέλουν να σωθούν».

Κ. Μίχαλος: Απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις - Αισιόδοξος ότι η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ
Η Ελλάδα έχει ανάγκη τη σταθερότητα όσο τίποτα άλλο, σημειώνει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Ελληνικών Επιμελητηρίων, Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο οποίος σημειώνει ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά περαιτέρω μέτρα λιτότητας.
Ωστόσο, τονίζει ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες, όπως στο ασφαλιστικό σύστημα, τις συντάξεις και την εργατική νομοθεσία, αλλά και ένας ενιαίος φορολογικός συντελεστής 15% για τις επιχειρήσεις, κάτι που θα έδινε ώθηση στην ανάπτυξη και θα προσέλκυε ξένες άμεσες επενδύσεις.
Ο κ. Μίχαλος παραμένει αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, αν αποφευχθεί η κρίση ρευστότητας, κάτι που απαιτεί μια πολιτική συμφωνία μεταξύ του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και της γερμανίδας καγκελάριου, Angela Merkel.
Όπως αναφέρει, υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει μια σαφή βελτίωση των σχέσεων.

ΕΚΤ – ΔΝΤ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, τονίζεται στο άρθρο.
Πριν από δύο χρόνια η επικεφαλής του Ταμείου, Christine Lagarde, είχε δηλώσει εντυπωσιασμένη από τις ελληνικές προσπάθειες για τη μείωση του ελλείμματος, αποκαλώντας τις εξαιρετικές, όμως εκτιμά ότι η χώρα πρέπει να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη μείωση του δημόσιου τομέα και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.
Παράλληλα, έχει αναφέρει ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να δείξει ευελιξία, όχι όσον αφορά τις αποπληρωμές δανείων, αλλά σχετικά με το πώς η Ελλάδα προχωρά στη μεταρρύθμιση της οικονομίας της.
Από την άλλη, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, έχει τονίσει ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει περισσότερη δουλειά και μάλιστα επειγόντως.
Όλοι θέλουμε η Ελλάδα να επιτύχει, η λύση βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, ανέφερε νωρίτερα μέσα στον μήνα

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης