Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Εuroxx: Προϋπόθεση για την ανάκτηση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες η πολιτική σταθερότητα

Εuroxx: Προϋπόθεση για την ανάκτηση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες η πολιτική σταθερότητα
Η οριστική συμφωνία Ελλάδας - δανειστών θα μειώσει τους φόβους για Grexit και τις ανησυχίες για την επιβολή capital controls
Bασική προϋπόθεση για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των καταθετών στις ελληνικές τράπεζες αποτελεί η πολιτική σταθερότητα, επισημαίνει η Euroxx, σε ειδική ανάλυσή της, υπό τον διακριτικό τίτλο "Macro note - Deposit Evolution".
Αποτιμώντας τα στοιχεία για την πορεία των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, η χρηματιστηριακή διαμηνύει πως είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει οριστική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, προκειμένου να μειωθούν οι φόβοι για την έξοδο της χώρας από το ευρώ, αλλά και οι ανησυχίες για την επιβολή περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων στις τράπεζες (capital controls).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κατά 1,9 δισ. ευρώ μειώθηκαν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες τον Μάρτιο.
Ειδικότερα, οι καταθέσεις μειώθηκαν στα 138,555 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, έναντι 140,468 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, Φεβρουάριο.
Συνολικά από την 1η Δεκεμβρίου του 2014 έως και τις 29 Απριλίου του 2015, οι συνολικές εκροές καταθέσεων έχουν ξεπεράσει τα 32 δισ. ευρώ που αποτελούν επίπεδα ρεκόρ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι καταθέσεις από τα ιστορικά τους υψηλά τον Ιανουάριο του 2010 που ήταν 237,8 δισ. ευρώ έχουν μειωθεί κατά περίπου 100 δισ. ευρώ η πτώση αυτή αντιστοιχεί σε πάνω από 55% του ΑΕΠ.
Χάθηκαν μέσα σε 5 χρόνια καταθέσεις που αντιστοιχούν στο 56% του ελληνικού ΑΕΠ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης