Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Politico: Ανησυχίες σε Wall και Ουάσιγκτον από πιθανό Grexit - Φόβοι για πανικό στις αγορές

Politico: Ανησυχίες σε Wall και Ουάσιγκτον από πιθανό Grexit - Φόβοι για πανικό στις αγορές
Wall Street και Ουάσιγκτον επιθυμούν παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, καθώς κανείς δεν γνωρίζει τι πραγματικά θα συμβεί σε διαφορετική περίπτωση
Κορυφαία στελέχη της Wall Street και ανώτεροι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον προειδοποιούν τους ευρωπαίους ομολόγους τους να μην αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να εξέλθει της ζώνης του ευρώ, φοβούμενοι την αντίδραση στις αγορές σε μια στιγμή αδύναμης ανάπτυξης στις ΗΠΑ και αστάθειας της παγκόσμιας οικονομίας, επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Politico.
Ορισμένοι εκφράζουν τις ίδιες ανησυχίες με το 2012 σχετικά με την προοπτική αποχώρησης της συνεχώς πληττόμενης από την κρίση Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί άμεσα μια συμφωνία, ενώ άλλοι σημειώνουν ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να φύγει, όμως η συζήτηση σχετικά με το πόσο προετοιμασμένος είναι ο κόσμος για ένα ενδεχόμενο Grexit, στρέφεται γρήγορα στον παγκόσμιο οικονομικό Αρμαγεδδώνα που θα μπορούσε να προκληθεί.
Η Wall Street και η Ουάσιγκτον επιθυμούν η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, καθώς κανείς δεν γνωρίζει τι πραγματικά θα μπορούσε να συμβεί σε διαφορετική περίπτωση.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, ακόμη και στην αμερικανική κυβέρνηση εκφράζονται φόβοι ότι μια ελληνική χρεοκοπία και έξοδος από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να προκαλέσει πανικό στις αγορές, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην καταστροφή της νομισματικής ένωσης και να επεκταθεί σε όλον τον κόσμο.
Οι περισσότεροι αξιωματούχοι, σημειώνεται, μοιράζονται την άποψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude Juncker, ο οποίος σε δηλώσεις του στο Politico ανέφερε ότι μια έξοδος της Ελλάδας θα οδηγούσε σε συνέπειες που κανείς δεν γνωρίζει την ευρύτητα που θα είχαν.
Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όχι μόνο δημοσίως, αλλά και ιδιωτικώς, πιέζουν την Ελλάδα και τους ευρωπαίους πιστωτές της να έρθουν σε μια συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αν και φαίνεται ότι αυτή η προθεσμία δεν μπορεί να τηρηθεί.
Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Jack Lew, προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ότι ακόμη και αν ο κίνδυνος μετάδοσης της ελληνικής κρίσης είναι περιορισμένος σε σχέση με το 2012 ή και νωρίτερα, δεν θα ήταν καλό για μια παγκόσμια οικονομία που μόλις ανακάμπτει από μια βαθιά ύφεση να εισέλθει σε μια τέτοιου είδους αβεβαιότητα.
Παράλληλα, σε δηλώσεις του στο περιοδικό Politico ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας, εξαιτίας των εν εξελίξει ευαίσθητων συνομιλιών, εκτίμησε ότι τελικώς θα υπάρξει μια συμφωνία, προσθέτοντας ότι η εναλλακτική θα μπορούσε να δημιουργήσει τις βάσεις ώστε και άλλες χώρες να εγκαταλείψουν τη ζώνη του ευρώ.
Αυτό θα είχε ως συνέπεια την κατάρρευση του ίδιου του νομίσματος, βαθιά ύφεση κατά μήκος της Ευρώπης και ημέρες, αν όχι εβδομάδες, έντονης μεταβλητότητας στις αγορές, που θα μπορούσαν να καταστρέψουν αρκετά την επενδυτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη ώστε να εκτροχιαστεί η αμερικανική οικονομία, που αναπτύσσεται μόλις κατά 2% τώρα.
Καμία από αυτές τις τρομακτικές συνέπειες δεν είναι βέβαιη, σημειώνει ο αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να είναι πιθανό μια έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ με σχετικά μικρές συνέπειες.
Ωστόσο, σημειώνει, η αβεβαιότητα παραμένει τόσο υψηλή που μια συμφωνία θα πρέπει να επιτευχθεί.
Από την άλλη πλευρά, άλλος ανώτερος αξιωματούχος της Ουάσιγκτον σημειώνει ότι ο κίνδυνος που σχετίζεται μόνο με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι ιδιαίτερα υψηλός, αν και συμπλήρωσε ότι καμία κατάσταση από μόνη της δεν δημιουργεί καθαρό πανικό, όμως θα μπορούσε να υπάρχουν δύο ή τρεις καταστάσεις που θα υπήρχαν παράλληλα, γεωπολιτικά ή νομισματικά, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έναν πραγματικά τρομερό αντίκτυπο.
Εν τω μεταξύ, διαχειριστές κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται στη Wall Street σημειώνουν ότι αν η Ελλάδα φύγει από τη ζώνη του ευρώ δεν θα πρόκειται για ένα Grexit, καθώς αυτό υποδηλώνει μια οργανωμένη διαδικασία κατά την οποία τα ευρώ της χώρας θα αντικατασταθούν από δραχμές.
Αντιθέτως, σημειώνουν, μια αποχώρηση της Ελλάδας θα μπορούσε να είναι ένα ατύχημα, ένα «Graccident» όπως το αποκαλούν στη Wall Street, όπου η χώρα θα αναγκαστεί να εξέλθει της Ευρωζώνης.
«Αν προκύψει ένα Graccident θα είναι παρά πολύ άστατο», σημειώνει ο Mohamed El-Erian, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, προσθέτοντας ότι η παγκόσμια οικονομία είναι ακόμη πολύ εύθραυστη για να δεχθεί ένα μεγάλο σοκ.
Τα καλά νέα είναι ότι η Ευρώπη έχει κάνει αρκετά προκειμένου να ενισχύσει τις άμυνές της έναντι μιας μετάδοσης της κρίσης, επισημαίνει, όμως θα μπορούσε ακόμη να είναι πολύ επικίνδυνο «σκοντάψει» σε ένα ατύχημα.
Παράλληλα, ο αναλυτής της UBS, Paul Donovan, σημείωσε ότι η άποψη ότι μια έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ θα έχει περιορισμένες συνέπειες είναι επικίνδυνη.
Ωστόσο, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του Politico, δεν συμμερίζονται όλοι οι αναλυτές της Wall Street αυτές τις εκτιμήσεις.
Σύμφωνα με σημαίνον στέλεχος της Wall Street, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, «αν το 2012 η Ελλάδα είχε "σκάσει", θα μπορούσε να έχει προκαλέσει σοβαρό συστημικό κίνδυνο».
Όμως, τώρα μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε πραγματικά να δώσει ώθηση στις παγκόσμιες αγορές, διότι «διώχνοντας την Ελλάδα, ο κόσμος συνειδητοποιεί ότι αυτό δεν είναι ένα συστημικό πρόβλημα και το ευρώ θα κάνει ράλι, επειδή απλά ξεφορτώθηκε τον πιο αδύναμο κρίκο».
Ωστόσο, η άποψη που φαίνεται να γίνεται ευρέως αποδεκτή σε Wall Street και Ουάσιγκτον είναι ότι ενώ η Ευρώπη έχει όντως μειώσει την έκθεση του ιδιωτικού τομέα στο ελληνικό χρέος και έχει δημιουργήσει περισσότερα τείχη προστασίας, η άγνωστη αντίδραση σε ένα Grexit είναι πολύ χειρότερη από τις κουραστικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών.
Αν η Ελλάδα φύγει, δεν θα είναι δυνατόν να ειπωθεί ότι μια έξοδος από το ευρώ είναι απίθανη και αν μια έξοδος είναι πάντα πιθανή, τότε αυξάνονται οι πιέσεις στις πιο αδύναμες χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης