Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Οι εκλογές στη Φινλανδία και ο κίνδυνος για την Ευρωζώνη - Πώς θα μπορούσε να προκληθεί ένα Grexit

CNBC: Οι εκλογές στη Φινλανδία και ο κίνδυνος για την Ευρωζώνη - Πώς θα μπορούσε να προκληθεί ένα Grexit
Η νίκη του αντιπολιτευόμενου Κόμματος του Κέντρου και η πιθανή συμμαχία του με το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα των Φινλανδών εγείρει κινδύνους για τη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με τους αναλυτές
Η άκαμπτη στάση της Φινλανδίας σχετικά με τα προγράμματα διάσωσης στην ευρωζώνη θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο σκληρή, μετά τις εκλογές της Κυριακής, 19 Απριλίου, επιφέροντας ένα ακόμη πλήγμα στην Ελλάδα που προσπαθεί να αποτρέψει μια χρεοκοπία.
Το κόμμα που κέρδισε τις εκλογές της Κυριακής είναι το αντιπολιτευόμενο Κόμμα του Κέντρου του Juha Sipila, ο οποίος όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του CNBC ίσως να χρειαστεί τη στήριξη του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος των Φινλανδών προκειμένου να προχωρήσει στον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας.
Κάτι τέτοιο, ωστόσο, όπως σημειώνουν αναλυτές, θα μπορούσε να αποτελεί κίνδυνο για το μέλλον της Ευρωζώνης, καθώς το κόμμα των Φινλανδών τάσσεται κατά των προγραμμάτων διάσωσης, ενώ επιθυμεί να διώξει την Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ.
Όπως επισημαίνει στο CNBC το στέλεχος της Spiro Sovereign Strategy, Nicholas Spiro, «η Φινλανδία μέχρι πριν τις εκλογές ήταν στο στρατόπεδο όσων ήταν αντίθετοι με τις διασώσεις και τώρα είναι πολύ πιθανόν να ακολουθήσει ακόμη σκληρότερη στάση έναντι της Ελλάδας».
Προσθέτει δε, ότι ενώ το κόμμα των Φινλανδών είναι πιθανόν να έχει ένα σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας υπό το κόμμα του Κέντρου, άλλα φινλανδικά κόμματα έχουν ήδη σκληρύνει τη στάση τους έναντι της Ελλάδας.
«Όταν θα φθάσει η στιγμή να επικυρωθεί τα κοινοβούλια ένα ακόμη πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι Αθήνα και οι πιστωτές της θα επιτύχουν μια συμφωνία –κάτι που προς το παρόν μοιάζει απίθανο– το φινλανδικό κοινοβούλιο είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ' ό,τι το γερμανικό», σημειώνει ο Spiro.
Όπως σημειώνεται, οι ψηφοφόροι στη Φινλανδία ανησυχούν για την οικονομία της χώρας τους, η οποία είναι σε ύφεση εδώ και τρία χρόνια, έχει πληγεί από την αδυναμία του μεγαλύτερου εργοδότη Nokia, αλλά και το υψηλό εργατικό κόστος.
Μια περαιτέρω οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα θα μπορούσε να βρει την αντίδραση του φινλανδικού κοινοβουλίου, σημειώνουν αναλυτές.
«Με τους αξιωματούχους της Ε.Ε. και της ΕΚΤ να μην φοβούνται να θέτουν ανοικτά τη συζήτηση σχετικά με τις συνέπειες μιας ελληνικής χρεοκοπίας και το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας αυτή την εβδομάδα στο Eurogroup της 24ης Απριλίου να απομακρύνεται, οι οιωνοί ενισχύονται ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να οδηγηθεί στη χρεοκοπία μέσα στις επόμενες εβδομάδες», σημειώνει ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της CMC Markets, Michael Hewson.
«Αυτές οι ανησυχίες είναι πιθανόν να αυξηθούν δεδομένου του αποτελέσματος των εκλογών στη Φινλανδία, απ' όπου φαίνεται ότι θα προκύψει μια κυβέρνηση που θα τάσσεται κατά της χορήγησης επιπλέον οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα», σημειώνει και προσθέτει ότι «αυτό θα έκανε εξαιρετικά δύσκολη την υπογραφή ενός προγράμματος διάσωσης, ακόμη και η Ελλάδα αιτούνταν κάτι τέτοιο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης