Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Tρίτο πακέτο διάσωσης έως 50 δισ. θα χρειαστεί η Ελλάδα έως το 2018 - Απίθανο το Grexit

Citigroup: Tρίτο πακέτο διάσωσης έως 50 δισ. θα χρειαστεί η Ελλάδα έως το 2018 - Απίθανο το Grexit
Είναι απίθανο να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Απριλίου
Aπίθανη χαρακτηρίζει την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα η Citigroup σε νέα έκθεσή της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, υπό τον τίτλο "Euro Economics Weekly - What If Grexit Were to Happen?", την οποία παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, οι πιθανότητες για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και εταίρων, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, είναι εξαιρετικά χαμηλές.
Και αυτό γιατί είναι εμφανές πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών δεν προχωρούν με ικανοποιητικούς και γρήγορους ρυθμούς.
Είναι απίθανο να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Απριλίου, τονίζουν οι αναλυτές της Citigroup, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής και νέου, έκτακτου Eurogroup, πιθανότατα στις 29 Απριλίου.
Το πιο πιθανό σενάριο προβλέπει συμφωνία Ελλάδας - δανειστών αργότερα κατά τις προσεχείς εβδομάδες, καθώς θα τείνει προς εκπνοή η τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος, στα τέλη του Ιουνίου του 2015.
Το ακριβές timing για συμφωνία παραμένει ακόμη εξαιρετικά αβέβαιο, υποστηρίζει η Citigroup.

H Eλλάδα θα χρειαστεί τρίτο πακέτο διάσωσης

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής τράπεζας, ένα νέο, τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδα θεωρείται μονόδρομος, δεδομένης της αδυναμίας της χώρας να βγει στις αγορές για δανεισμό (πλην των εκδόσεων εντόκων γραμματίων) και της διαρκούς επιδείνωσης των επιπέδων ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.
Για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη θα χρειαστεί συνέχιση της εξωτερικής οικονομικής της στήριξης και συγκεκριμένα ένα τρίτο πακέτο διάσωσης.
Κατά τη Citigroup, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για τη διετία 2015 - 2016 ανέρχονται στα 30 δισ. ευρώ, εάν συμπεριληφθεί και το 2017 αυξάνονται στα 44 δισ. ευρώ, ενώ εκτιμάται πως μέχρι το 2018 θα έχουν φτάσει πέριξ των 50 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά την εικόνα των ταμειακών διαθεσίμων της ελληνικής κυβέρνησης, η αμερικανική τράπεζα προβλέπει πως επαρκούν μέχρι τις αρχές Ιουνίου.

Απίθανη η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα - πρωταγωνίστρια παλαιότερα στα εφιαλτικά σενάρια περί Grexit - πλέον θεωρεί πως η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ είναι απίθανη.
Τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις για τη χώρα, την οικονομία της και τις τράπεζές της.
Ακόμη κι αν υπάρξει δημοψήφισμα, είτε για την αποδοχή ή απόρριψη του νέου πακέτου διάσωσης, είτε για την παραμονή ή έξοδος της χώρας από το ευρώ, το αποτέλεσμά του θα είναι θετικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης