Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Associated Press: Εάν η Ελλάδα θέλει να αποφύγει τη χρεοκοπία, πρέπει να συμβιβαστεί

Associated Press: Εάν η Ελλάδα θέλει να αποφύγει τη χρεοκοπία, πρέπει να συμβιβαστεί
«Η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ δεν μπορούν να συνεχίσουν να δίνουν αφειδώς χρήματα σε μία χώρα, η οποία αρνείται να εκσυγχρονιστεί»
Κάθε μέρα η Ελλάδα πλησιάζει πιο κοντά στη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ, διαμηνύει το Associated Press, μεταφέροντας το κλίμα απόγνωσης που επικρατεί στο διεθνή Τύπο για την ελληνική οικονομία.
«Μοναδικός τρόπος για να αποφευχθεί το εφιαλτικό σενάριο της χρεοκοπίας αποτελεί η επίτευξη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους για πρόσθετα δάνεια» εξηγεί εν συνεχεία το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, τον επόμενο μήνα η Ελλάδα καλείται να καταβάλλει 1 δισ. ευρώ σε αποπληρωμές δόσεων.
Βάσει της υπάρχουσας κατάστασης, η ελληνική κυβέρνηση ενδέχεται να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες, δίχως της λήψη πρόσθετης βοήθειας, επισημαίνει το πρακτορείο.
Όμως, συνεχίζει, η ανάσα ρευστότητας θα επέλθει μόνο εφόσον υπάρξει συμφωνία για την υλοποίηση μίας συγκεκριμένης λίστας μεταρρυθμίσεων.
«Η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ δεν μπορούν να συνεχίσουν να δίνουν αφειδώς χρήματα σε μία χώρα, η οποία αρνείται να εκσυγχρονιστεί» αναφέρει το Associated Press.
Ως εκ τούτου, οι δανειστές ζητούν την άρση των φορολογικών εξαιρέσεων, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, την επανεκκίνηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων αλλά και τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Από την πλευρά της, εξηγεί το πρακτορείο, η Ελλάδα θέλει να βάλει φρένο στα μέτρα λιτότητας.
Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας προωθεί μόνο όσα μέτρα δεν ανακόπτουν την ανάπτυξη, όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής των πλουσίων και αντιτίθεται στις ιδιωτικοποιήσεις και την περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων.
«Είναι πολύ δύσκολο έως απίθανο για κάθε ελληνική κυβέρνηση να προβεί στην εφαρμογή των απαιτούμενων αξιώσεων των πιστωτών» παραδέχεται ο Joan Hoey, αναλυτής της Economist Intelligence.
«Εάν η Ελλάδα θέλει να αποφύγει τη χρεοκοπία, πρέπει να συμβιβαστεί» σημειώνει το Associated Press, πετώντας το μπαλάκι στην Αθήνα.
Άλλωστε, συνεχίζει, αρκετοί οικονομολόγοι διατείνουν πως η Ευρωζώνη είναι θωρακισμένη έναντι οποιασδήποτε αστάθειας και εάν προκληθεί από την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
«Αντίθετα, για την Ελλάδα η έξοδος από την Ευρωζώνη θα επιφέρει τεράστιες οικονομικές ζημιές, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο» καταλήγει το πρακτορείο ειδήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης