Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Berenberg Bank: Στο 25% η πιθανότητα Grexit - Υπαρκτό σενάριο η χρεοκοπία εντός ευρώ

Berenberg Bank: Στο 25% η πιθανότητα Grexit - Υπαρκτό σενάριο η χρεοκοπία εντός ευρώ
«Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται απρόθυμος να λάβει σκληρές και γενναίες αποφάσεις»
Στο 25% τοποθετεί η Berenberg Bank τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, καθώς μέρα με τη μέρα το ενδεχόμενο συμφωνίας στο Eurogroup της 24ης Απριλίου απομακρύνεται.
Ειδικότερα, η Berenberg Bank επισημαίνει πως ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν έχει μειωθεί καθόλου τις τελευταίες εβδομάδες - αντίθετα παραμένει στο 25%.
Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά, κάθε μέρα που διανύουμε η πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας στο Eurogroup της 24ης Απριλίου φαντάζει αδύνατη.
«Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται απρόθυμος να λάβει σκληρές και γενναίες αποφάσεις» τονίζει εν συνεχεία, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση έχει δύο δρόμους να ακολουθήσει:
- Ή θα εγκαταλείψει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και θα ακολουθήσει τις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης, κρατώντας την Ελλάδα στο ευρώ
- Ή θα ξεμείνει από χρήματα και τελικά θα αναγκαστεί να επιστρέψει στη δραχμή
«Η διστακτικότητα του Αλέξη Τσίπρα ενδέχεται να εδράζεται στο διαπραγματευτικό παιχνίδι με τους Ευρωπαίους» σημειώνει η Berenberg Bank.
Όμως, συνεχίζει, η Ευρωζώνη δεν φαίνεται διατεθειμένη να προβεί σε υποχωρήσεις.
Παράλληλα, η δανέζικη τράπεζα προειδοποιεί πως το κλίμα αβεβαιότητας που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική οικονομία «οδηγεί» τη χώρα στην ύφεση και κατ’ επέκταση στην υπονόμευση της διαπραγματευτικής ισχύς της Αθήνας.
Πάντως, η Berenberg Bank εκτιμά πως τελικώς η Ελλάδα θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της προκειμένου να παραμείνει στο ευρώ.
«Ως συνήθως, στην Ευρώπη δεν υπάρχουν προθεσμίες. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία στις 24 Απριλίου, το Eurogroup θα μεταθέσει τις αποφάσεις για την Ελλάδα στις 11 Μαΐου» αναλύει η επενδυτική τράπεζα.
Καταλήγοντας, καθιστά σαφές πως ακόμη και εάν η Ελλάδα αναγκαστεί να προβεί σε μερική στάση πληρωμών, αυτό δεν σηματοδοτεί την άμεση έξοδο από την Ευρωζώνη και την άμεση άρση της στήριξης της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες.

(πρώτη ενημέρωση 16 Απριλίου 2015, 07:13)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης