Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bruegel: Η ΕΚΤ πρέπει να μειώσει την έκθεσή της στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρωζώνη

Bruegel: Η ΕΚΤ πρέπει να μειώσει την έκθεσή της στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρωζώνη
Μέγιστη ευκαιρία η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ
Να συρρικνώσει την έκθεσή της στο σύνολο των κρατών της Ευρωζώνης - και όχι μόνο στην Ελλάδα - καλεί την ΕΚΤ το think tank Bruegel.
Ειδικότερα, το think tank των Βρυξελλών καθιστά αναγκαία τη συρρίκνωση της έκθεσης της ΕΚΤ προς τις ευρωπαϊκές χώρες - και όχι μόνο στην Ελλάδα.
Μάλιστα, θεωρεί ως «βέλτιστη ευκαιρία» για τη μείωση της έκθεσης την έναρξη του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων.
Όπως εξηγεί, εάν η Ευρωζώνη ήταν μία ενιαία χώρα, η ΕΚΤ θα έπρεπε να βάλει «λουκέτο» σε όσες τράπεζες ήταν επιζήμιες.
Οι υπόλοιπες, υγιείς τράπεζες θα αναλάμβαναν το μερίδιο της αγοράς και η οικονομία δεν θα κινδύνευε από μία κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
«Το κλείσιμο μεγάλου μέρους του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα ήταν δύσκολο, καθώς οι νέες ελληνικές τράπεζες θα ήταν αδύνατο να ενταχθούν στην αγορά, λόγω της υψηλής αβεβαιότητας» αναφέρει το Bruegel.
Ως εναλλακτική λύση, προωθείται η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.
Όμως, συνεχίζει το think tank, μία τέτοια επιλογή ενέχει κινδύνους, καθώς υπονομεύει τη συνοχή της Ευρωζώνης.
Επιπλέον, προσθέτει, μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
«Η Ελλάδα θα πρέπει να έλθει τάχιστα σε συμβιβασμό με τους Ευρωπαίους πιστωτές και όχι να βασίζεται στη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της ΕΚΤ» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Όμως, αυτές οι συστάσεις δεν απευθύνονται μόνο προς την Ελλάδα, καθώς το Bruegel καλεί και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης να θέσουν όρια στο δανεισμό από την ΕΚΤ.
Όπως εξηγεί, αυτή είναι η πλέον πρέπουσα στιγμή, καθώς οι τιμές των ομολόγων είναι σε ιστορικά υψηλά και τα επιτόκια σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, λόγω της ποσοτικής χαλάρωσης.
«Η ΕΚΤ πρέπει να θέσει όρια στην έκθεσή της, καθώς μία τέτοια κίνηση δεν θα έθετε σε κίνδυνο την πρόσβαση των ευρωπαϊκών κρατών στις αγορές» εξηγεί αναλυτικά.
Αυτό, συμπεραίνει, θα καθιστούσε το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα ασφαλέστερο και λιγότερο εξαρτημένο από τις πολιτικές εξελίξεις.
Έτσι, χάρη στην ποσοτική χαλάρωση, η οποία οδηγεί στα τάρταρα τα κόστη δανεισμού, οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να απογαλακτιστούν από τη στήριξη της ΕΚΤ και να αναζητήσουν φθηνό χρήμα στις αγορές.
Μέσω αυτού, θα καταστήσουν αρκετά πιο ασφαλές το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης, θωρακίζοντάς το έναντι των εξωτερικών κινδύνων, καταλήγει το Bruegel.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:11 2 Απριλίου του 2015

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης