Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Societe Generale: Σφίγγει ο κλοιός για την Ελλάδα - Μοχλός πίεσης το ELA και η στάση της ΕΚΤ

Societe Generale: Σφίγγει ο κλοιός για την Ελλάδα - Μοχλός πίεσης το ELA και η στάση της ΕΚΤ
Αύριο η συνεδρίαση της ΕΚΤ για το ELA προς τις ελληνικές τράπεζες
Μοχλός πίεσης ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης συνιστά το «μαρτύριο της σταγόνας» από την ΕΚΤ, σύμφωνα με όσα υπογραμμίζει η Societe Generale.
Ειδικότερα, η Michala Marcussen, επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της γαλλικής επενδυτικής τράπεζας, επισημαίνει πως «η ΕΚΤ κρατά σφιχτά τα λουριά της Ελλάδας»
Ας σημειωθεί πως αύριο, Τετάρτη, θα συνεδριάσει το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ προκειμένου να αποφασίσει επί της ανανέωσης του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η ΕΚΤ είχε αυξήσει το ανώτατο όριο του ELA στα 71 δισ. ευρώ.
«Είναι πασιφανές πως η ΕΚΤ διατηρεί την Ελλάδα υπό πίεση, προκειμένου να επιταχύνει την έκβαση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων» εξηγεί χαρακτηριστικά η αναλύτρια της Societe Generale.
Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, τον Μάρτιο καταγράφηκε επιβράδυνση του ρυθμού εκροής καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες στα 3 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, πηγές της Τράπεζας της Ελλάδας, μιλώντας στο πρακτορείο, επισημαίνουν πως ο ρυθμός εκροής καταθέσεων επιβραδύνθηκε τον Μάρτιο στα 3 δισ. ευρώ.
Ως εκ τούτου, οι συνολικές εκροές κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων μηνών (Δεκεμβρίου – Μαρτίου) ανέρχονται στα 28 δισ. ευρώ.
Πλέον, το συνολικό ύψος των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες ανέρχεται στα 137 δισ. ευρώ – ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης