Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA Merrill Lynch: Ο χρόνος της Ελλάδας εξαντλείται, έρχονται ακραία σενάρια ή λιτότητα

BofA Merrill Lynch: Ο χρόνος της Ελλάδας εξαντλείται, έρχονται ακραία σενάρια ή λιτότητα
Αν μέσα στις επόμενες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση δεν πείσει την Ευρώπη η πιθανότητα ακραίων σεναρίων θα αυξηθεί ουσιαστικά
Περισσότερη λιτότητα αναμένεται να απαιτηθεί από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος δείχνουν να μην έχουν επιτευχθεί.
Αυτό αναφέρει στην τελευταία 6σέλιδη ανάλυση της η Bank of America Merrill Lynch υπό τον τίτλο "Important week for Greece" (Σημαντική εβδομάδα για την Ελλάδα), την οποία σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, στην οποία επισημαίνει ότι οι κακές δημοσιονομικές επιδόσεις σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις, μπορεί να πυροδοτήσουν το αρνητικό σενάριο.
Ο χρόνος είναι πολύτιμος για τις προοπτικές και τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις σχετικά με το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Η οικονομία εξακολουθεί να δείχνει σημάδια αδυναμίας, ενώ η εκτίμηση για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% το 2015 είναι σαφώς προς την αρνητική πλευρά.
Σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι τόσο εύθραυστη που μόνο ένα πάγωμα των επενδύσεων και μια αδυναμία στην κατανάλωση θα μπορούσε να επαναφέρει το ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ σε αρνητικό έδαφος.
Την κατάσταση μπορεί να επιδεινώσει ακόμη και αν συνεχιστεί η μικροπολιτική στις τρέχουσες συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών.
Σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch, δεδομένης της επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών και του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1,5% του ΑΕΠ το 2015, αυτό που θα χρειαστεί η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόσθετη λιτότητα.
Η άποψη αυτή υποστηρίζεται ακόμη περισσότερο αν αναλογιστεί κανείς ότι οι τελευταίες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 0,3% του ΑΕΠ.

Ανησυχίες Bank of America Merrill Lynch για την δημοσιονομική πορεία του ελληνικού προϋπολογισμού




Embedded image permalink

Ακόμα αναζητείται μέση λύση ενώ ο χρόνος εξαντλείται

Η συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της Γερμανίδας Καγκελαρίου Angela Merkel τη Δευτέρα θα μπορούσε να είναι σημαντική για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.
Η Bank of America Merrill Lynch εκτιμά μάλιστα ο Τσίπρας εξέφρασε στη συνάντηση τις ανησυχίες τους σχετικά με τη σκληρή προσέγγιση των Ευρωπαίων αξιωματούχων, ζητώντας να υπάρξει λύση στις χρηματοδοτικές πιέσεις, ενώ Merkel ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να επιτύχει περισσότερα ώστε να υπάρξει συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα προσαρμογής.
Στις ημέρες που ακολουθούν η Bank of America Merrill Lynch αναμένει ο Τσίπρας να κάνει κάποιες δύσκολες επιλογές ώστε να προχωρήσει η διαδικασία και να αποφευχθεί ο κίνδυνος.
Άλλωστε, κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής η Ελλάδα υποσχέθηκε να υποβάλει ένα λεπτομερή κατάλογο μεταρρυθμίσεων και ένα χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τους.
Ο χρόνος είναι πολύ σύντομος.
Η κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει τα ταμειακά αποθέματα από τα ασφαλιστικά ταμεία και διάφορους κρατικούς οργανισμούς.
Αν οι διαπραγματεύσεις αρχίσουν ξανά και προχωρήσουν καλά, θα περιμέναμε λύσεις για την αντιμετώπιση των χρηματοδοτικών πιέσεων.
Ωστόσο, εάν οι διαπραγματεύσεις καθυστερήσουν περαιτέρω, οι ανησυχίες για τα προβλήματα ρευστότητας, τόσο για το κράτος όσο και για τις τράπεζες, τις επόμενες εβδομάδες θα κλιμακωθούν επικίνδυνα.
Βασικό σενάριο, σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch, είναι ότι η λογική θα επικρατήσει και ότι η Ελλάδα θα έχει ένα νέο πρόγραμμα μέχρι τον Ιούνιο.
Αν μέσα στις επόμενες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση δεν πείσει την Ευρώπη σχετικά με τη δέσμευσή της να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και δεν δούμε συζητήσεις ουσιαστικής πολιτικής προς ένα νέο πρόγραμμα προσαρμογής, η πιθανότητα ακραίων σεναρίων θα αυξηθεί ουσιαστικά, καταλήγει η Bank of America Merrill Lynch.

Εκτιμήσεις Bank of America Merrill Lynch για τον ελληνικό προϋπολογισμό

Embedded image permalink


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης