Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Βayer (πρώην διευθυντής World Bank): Να αντληθούν διδάγματα από την ελληνική τραγωδία

Βayer (πρώην διευθυντής World Bank): Να αντληθούν διδάγματα από την ελληνική τραγωδία
«Γιατί δεν υπάρχει στο Eurogroup μια βαθύτερη συζήτηση ως προς την αποτυχία της μέχρι τώρα οικονομικής πολιτικής;»
Την ανάγκη να αντληθούν «διδάγματα από την ελληνική τραγωδία» επισημαίνει, σε άρθρο του σε αυστριακή εφημερίδα, ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας και γνωστός Αυστριακός οικονομολόγος, ερευνητής του Διεθνούς Ινστιτούτου Οικονομικών Συγκρίσεων της Βιέννης, K. Bayer.
Tαυτόχρονα διερωτάται: «Γιατί δεν υπάρχει στο Eurogroup πραγματικά μια βαθύτερη συζήτηση ως προς την αποτυχία της μέχρι τώρα οικονομικής πολιτικής;»
Όπως επισημαίνει, στην αντιπαράθεση για το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών προφανώς εκνεύριζε τουλάχιστον διπλά τους ομολόγους του στο Eurogroup, κατά πρώτον ζητώντας μια Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Χρέους, στην οποία θα έπρεπε να συζητούνταν - και ίσως να λύνονταν - τα προβλήματα χρέους συνολικα του Eurogroup.
Κατά δεύτερον, απορρίπτοντας τους όρους του Μνημονίου που είχαν συμφωνήσει οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Γ. Βαρουφάκης ήθελε να πετύχει μια αλλαγή της οικονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την πολιτική λιτότητας, στην πολιτική ανάπτυξης.
Επιπλέον έκανε στους ομολόγους του μια εκτενή διάλεξη για την οικονομική πολιτική - που θύμισε έναν ανάλογο ρόλο του Γερμανού πρώην υπουργού Οικονομικών Όσκαρ Λαφοντέν - όμως η στάση τους ήταν αρνητική, δείχνοντάς του ποιος έχει την εξουσία και μη δεχόμενοι προφανώς ως υπόλοιπο Eurogroup υποδείξεις από μια μικρή χώρα η οποία χρειάζεται βοήθεια.
Ως σημαντική παραχώρηση, σημειώνει ο οικονομολόγος, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κέρδισε μια τετράμηνη παράταση και τη μείωση για φέτος του πρωτογενούς πλεονάσματος που του ζητούσαν, και συγχρόνως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε παράταση για την επίτευξη του «ιερού» μηδενικού ελλείμματος από τη Γαλλία, θεωρώντας προφανώς ότι τόσο η παράταση που δόθηκε στη Γαλλία όσο και η "παραχώρηση" προς την Ελλάδα είναι αρκετά για να διορθώσουν τα λάθη της ευρωπαϊκής αντιμετώπισης της κρίσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης