Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Telegraph: Η Ευρώπη υπνοβατεί εκ νέου προς την άβυσσο – Βερολίνο και Αθήνα υποτίμησαν την κρίση

Telegraph: Η Ευρώπη υπνοβατεί εκ νέου προς την άβυσσο – Βερολίνο και Αθήνα υποτίμησαν την κρίση
Τόσο η Γερμανία όσο και η Ελλάδα υποτίμησαν αγρίως τις χρηματοπιστωτικές, οικονομικές και γεωπολιτικές συνέπειες μιας χρεοκοπίας
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ευρωπαίοι εθελοτυφλούν, επισημαίνεται σε άρθρο της βρετανικής Telegraph.
Στο Βερολίνο εκτιμούν ότι η νομισματική ένωση της Ευρώπης είναι πλέον επαρκώς εξοπλισμένη προκειμένου να αντιμετωπίσει μια ελληνική χρεοκοπία, ακόμη και μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, με μόλις ελάχιστες συνέπειες για τους υπολοίπους.
Μια παρόμοια αφελή πεποίθηση έχουν και στην Αθήνα, όπου εκτιμάται ότι η Ελλάδα μπορεί να χρεοκοπήσει και παράλληλα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ.
Και οι δύο αυτές θέσεις αυξάνουν τις πιθανότητες ενός καταστροφικού ατυχήματος.
Η Ευρώπη για μια ακόμη φορά υπνοβατεί προς την άβυσσο, σημειώνει ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας, Jeremy Warner και συμπληρώνει ότι έρχεται κάποια στιγμή σε όλες τις πραγματικές τραγωδίες της ζωής που η δράση μετατρέπεται σε φιάσκο.
Το δίχως τέλος οικονομικό δυστύχημα της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη δεν αποτελεί εξαίρεση, σημειώνεται και προστίθεται ότι αυτή η στιγμή έφθασε την περασμένη εβδομάδα με το γνωστό πλέον βίντεο που δείχνει τον έλληνα υπουργό Οικονομικών να κάνει μια άσεμνη χειρονομία προς τους Γερμανούς.
Είτε είναι αληθινό είτε όχι το βίντεο, δεν έχει σημασία: αποτελεί ένα κωμικό σύμβολο του τρόπου που η νομισματική ένωση χωρίζει στα δύο την Ευρώπη.
Όπως σημειώνει ο βρετανός αρθρογράφος, τα ελληνικά ανοίγματα προς τη Ρωσία στον βορρά και προς το Ιράν στα ανατολικά αποτελούν μια ακόμη ένδειξη των δυνητικά καταστροφικών γεωπολιτικών επιπτώσεων της συνεχιζόμενης νομισματικής κρίσης στην Ευρώπη.
Η υπονοούμενη απειλή για στροφή εκτός της Ευρώπης προς αναζήτηση συμπαράστασης είναι πιθανόν ένα διαπραγματευτικό τέχνασμα, όμως η πιθανότητα τα γεγονότα να ξεφύγουν από τον έλεγχο με καταστροφικές συνέπειες έχει υποτιμηθεί πολύ.
Και οι δύο πλευρές αυταπατώνται εκτιμώντας ότι μπορούν να έχουν αυτό που θέλουν: χωρίς συμβιβασμούς, οδεύουν σε ένα πολύ άγριο ξύπνημα.
Προσπάθειες καταβάλλονται ώστε να διορθωθούν τα πράγματα, με τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, W. Schaeuble και της Ελλάδας, Γ. Βαρουφάκη, να έχουν αποσυρθεί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε μια προσπάθεια να σπάσει το αδιέξοδο και τις θέσεις τους έχουν πλέον αναλάβει οι επικεφαλής των δύο κυβερνήσεων.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, δεν πρόκειται να μείνει στην ιστορία ως εκείνος που υπό την προεδρία του διασπάστηκε το ευρώ και γι' αυτόν, όπως επισημαίνεται, δεν υπάρχει αρκετό τίμημα προκειμένου να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ.
Όμως και η γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, είναι παρομοίως αποφασισμένη να κρατήσει ενωμένη την Ευρωζώνη, αν και εμφανίζεται λιγότερο συμφιλιωτική.
Μια συμφωνία είναι πολύ πιθανή, όμως απέχουμε ακόμη από το να είναι βέβαιη.
Στο άρθρο επισημαίνεται ακόμη ότι παρά τα υπέρ και τα κατά του παρόντος αδιεξόδου, η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδειχθεί μια απόλυτη καταστροφή για την Ελλάδα.
Μόλις που η ελληνική οικονομία παρουσίαζε σημάδια σταθεροποίησης, οδηγήθηκε εκ νέου σε αναταράξεις με μεγάλες πιθανότητες η νέα κυβέρνηση να ξεμείνει από κεφάλαια μέσα στις επόμενες εβδομάδες και να αναγκαστεί να κηρύξει χρεοκοπία.
Χωρίς πρόσβαση στη ρευστότητα της ΕΚΤ, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σύντομα θα καταρρεύσει, αναγκάζοντας την Τράπεζα της Ελλάδας να δράσει ως δανειστής στη θέση της.
Τότε, de facto, η Ελλάδα θα μείνει εκτός της Ευρωζώνης.
Λαμβανομένης υπόψη της ασυμβίβαστης Γερμανίας, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει εναλλακτική αν θέλει η χώρα του να παραμείνει στο ευρώ, παρά να υποχωρήσει.
Ως αντάλλαγμα, θα υπάρξει μια μερική ελάφρυνση του χρέους, όμως πιθανόν μικρότερης τάξης μεγέθους.
Οι Έλληνες νόμιζαν ότι στις εκλογές ψήφιζαν για τη σωτηρία τους, όμως στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα συμβεί μια από τα ίδια.
Είναι όλα μέρος του τιμήματος να είσαι μέλος της νομισματικής ένωσης.
Ζήσε με βάση τους κανόνες, ή πέθανε από αυτούς, αλλά μην περιμένεις να τους αλλάξεις... καταλήγει το άρθρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης