Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BBC: Γιατί διαφαίνεται ελληνική χρεοκοπία – Προσωπική ταπείνωση η επιστολή Τσίπρα σε Merkel

BBC: Γιατί διαφαίνεται ελληνική χρεοκοπία – Προσωπική ταπείνωση η επιστολή Τσίπρα σε Merkel
H οριστική ρήξη στις σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας παραμένει πιθανή, καθώς οι δύο πλευρές δεν φαίνονται ικανές να καταλάβουν η μία την οπτική της άλλης
Προσωπική ταπείνωση του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζει ο αρθρογράφος του BBC, Robert Peston, την αποστολή επιστολής τύπου «παρακαλώ, στείλτε χρήματα σύντομα» στη γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel.
Η Ελλάδα και η Γερμανία παρομοιάζονται με ένα παντρεμένο ζευγάρι στα πρόθυρα του χωρισμού, κάτι που δεν θέλει κανείς από τους δύο, όμως φαίνονται ανίκανοι να καταλάβουν ο ένας την οπτική του άλλου ότι η οριστική ρήξη παραμένει πολύ πιθανή.
Ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παραπονιέται ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις από τη συμπεριφορά των ευρωπαίων αξιωματούχων ότι θέλουν να κάνουν το νέο ξεκίνημα που έχουν υποσχεθεί, σημειώνεται στο δημοσίευμα, στο οποίο προστίθεται ότι ο Αλ. Τσίπρας τούς κατηγορεί ότι προσπαθούν να κάνουν τη χώρα να προχωρήσει ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που η κυβέρνησή του έχει απορρίψει και από το οποίο εκτιμά ότι και οι ηγέτες της Ευρωζώνης είχαν υπαναχωρήσει.
Ωστόσο, αυτό που καταδεικνύεται, σύμφωνα με τον βρετανό δημοσιογράφο, είναι ότι η συμφωνία που επετεύχθη τον Φεβρουάριο αντί να γεφυρώσει το χάσμα, το διεύρυνε και σημειώνει ότι πρόκειται για ένα «συναισθηματικό και ιδεολογικό χάσμα».
Και οι δύο πλευρές θέλουν ο άλλος να παραδεχθεί ότι είχε λάθος στο παρελθόν, όμως κανείς δεν δείχνει τη διάθεση να το κάνει αυτό.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον R. Peston, η σαφής διακήρυξη της αμοιβαίας παρεξήγησης ήταν αυτό που ανέφερε στο blog του ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, όπου αναφέρεται στην αδυναμία των πακέτων βοήθειας να σώσουν την Ελλάδα, καθώς αυτά επιβλήθηκαν όχι για να σώσουν τη χώρα, αλλά τις τράπεζες και τους επενδυτές.
Τονίζει ακόμη ότι η επιστολή Τσίπρα επιβεβαιώνει ότι η άρνηση της ΕΚΤ να άρει τους περιορισμούς στη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών και τη δυνατότητά τους να παρέχουν βραχυπρόθεσμα δάνεια στην Αθήνα, σημαίνει ότι η χώρα είναι πολύ κοντά στο να ξεμείνει από χρήματα.
Τέλος, τονίζει ότι μπροστά στο δίλημμα που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας ότι θα πρέπει να διαλέξει την αποπληρωμή χρεών έναντι της καταβολής συντάξεων και μισθών στο Δημόσιο, θα αποτελεί την πρώτη κατηγορία χρεοκοπίας, που μπορεί να μην είναι το ίδιο με την έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ, όμως το Grexit θα είναι πολύ κοντά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης