Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Μία από τα ίδια - Καμία πρόοδος στο ελληνικό ζήτημα σύμφωνα με τους αναλυτές

CNBC: Μία από τα ίδια - Καμία πρόοδος στο ελληνικό ζήτημα σύμφωνα με τους αναλυτές
Για «deja vu» στο ελληνικό ζήτημα προειδοποιούν οι ξένοι αναλυτές
Για μια περίεργη αίσθηση «deja vu» κάνουν λόγο οι ξένοι αναλυτές μιλώντας στο CNBC σχετικά με την κρίση στην Ελλάδα, προειδοποιώντας ότι η πρόοδος που σημειώνεται στο ελληνικό ζήτημα είναι με πολύ αργούς ρυθμούς.
Ειδικότερα οι αναλυτές εμφανίζονται απογοητευμένοι από της έκβαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, σημειώνοντας ότι δεν διαπίστωσαν κάποια πρόοδο.
«Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από την αίσθηση του« déjà vu» αξιολογώντας το αποτέλεσμα της συνάντησης» ανέφερε ο Robert Kuenzel, διευθυντής οικονομικών της Daiwa Capital Markets.
«Ίσως η μόνη αλλαγή σε σχέση με πριν από ένα μήνα είναι ότι τώρα απομένει μόλις ένας μήνας για την Ελλάδα να εξασφαλίσει μια ριζική αλλαγή στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων» συμπλήρωσε.
Την ίδια στιγμή ένας άλλος αναλυτής, ο Carsten Brzeski, σημείωσε ότι οι συνομιλίες έδειξαν ότι «τίποτα δεν έχει αλλάξει στις λεπτομέρειες» και ότι από τη Σύνοδο δεν προέκυψε κανέναν νέο αποτέλεσμα.
«Η συνάντηση έγινε σε φιλικό, συνεργάσιμο και ελπιδοφόρο πνεύμα, αλλά στις λεπτομέρειες δεν έχει αλλάξει τίποτα. Στην πραγματικότητα, οι όροι της συμφωνίας 20 Φεβρουαρίου δεν έχουν αλλάξει ενώ παραμένει ακόμα ασαφές ποια είναι τα ακριβή ελληνικά σχέδια είναι» σημειώνει ο επικεφαλής της ING.
Μάλιστα όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το CNBC ο Brezski της ING «έμεινε απορημένος ξύνοντας το κεφάλι του ρωτηθείς για το αν η έλλειψη προόδου στην Ελλάδα ήταν μέρος ενός ευρύτερου επικοινωνιακού παιχνιδιού».
«Ανίκανοι τρελοί ή αριστοτέχνες στρατηγοί; Στις πρώτες εβδομάδες μετά από τις ελληνικές εκλογές, αυτό το ερώτημα απασχόλησε πολλούς ανθρώπους της αγοράς. Σχεδόν δύο μήνες μετά από τις εκλογές, πολλά ερωτήματα είναι ακόμη αναπάντητα», δήλωσε ο Brezski.
Αυτό που είναι βέβαιο, είπε, είναι πως «ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα» και ότι χρειάζεται να αποφασίσει εάν θέλει άλλο ένα πρόγραμμα διάσωσης, κάτι που σίγουρα θα εξοργίσει την ελληνική κυβέρνηση και τους πολίτες.
Ωστόσο σημειώνεται ότι ίσως να μην είχε πολλά περιθώρια επιλογής, λόγω των προθεσμιών για τις αποπληρωμές . «Αυτές θα είναι δύσκολο να τηρηθούν χωρίς εξωτερική βοήθεια. Ασφαλώς, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί (και θα προσπαθήσει) να τηρήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της με πρόχειρα μέτρα. Ωστόσο, αυτό δύσκολα θα φανεί σαν μια βιώσιμη στρατηγική», δήλωσε ο Brezski.
«Συνεπώς, προχωρώντας περαιτέρω, η Ελλάδα θα χρειαστεί να αποφασίσει εάν θέλει ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης» καταλήγει ο επικεφαλής της ING.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης