Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Business Insider: Πολύ υψηλός ο κίνδυνος μιας πτώχευσης και εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη

Business Insider: Πολύ υψηλός ο κίνδυνος μιας πτώχευσης και εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη
Πλησιάζει η στιγμή της αλήθειας για τον έλληνα πρωθυπουργό, εν όψει της συνόδου στις Βρυξέλλες, σημειώνεται στο δημοσίευμα
Η Ελλάδα και η κυβέρνηση της χώρας θα είναι το πιο πιεστικό θέμα συζήτησης για τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για τη διήμερη σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών, επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Business Insider.
Αν και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν με την ελληνική κυβέρνηση την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος διάσωσης, τα πράγματα έχουν επιδεινωθεί αξιοσημείωτα από τότε.
Οι σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας είναι ιδιαίτερα οξυμένες, με τελευταίο επεισόδιο την απρεπή χειρονομία του έλληνα υπουργού Οικονομικών προς τη χώρα, ενώ και οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι οι περισσότεροι Γερμανοί επιθυμούν την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.
Στο δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται άρθρο της Wall Street Journal, επισημαίνεται ότι τα πράγματα δεν είναι καλύτερα και σε γραφειοκρατικό επίπεδο, με τους ευρωπαίους αξιωματούχους να κατηγορούν την Ελλάδα ότι δεν δείχνει πρόθεση να συνεργαστεί, παρέχοντας πολύ λίγες πληροφορίες σχετικά με τα οικονομικά της χώρας και τα σχέδιά της για την αναμόρφωση της οικονομίας και του δημόσιου τομέα.
Όπως σημειώνει ο Philippe Gudin της Barclays, τις επόμενες ημέρες στη σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών δεν αναμένεται να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος και οι ευρωπαίοι ηγέτες το πιθανότερο είναι να ασκήσουν περαιτέρω πιέσεις στην Ελλάδα να προχωρήσουν οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Ο κίνδυνος ενός ατυχήματος παραμένει ακόμη πολύ υψηλός κατά την άποψή μας, σημειώνει και προσθέτει ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μια πτώχευση της Ελλάδας και ακόμη πιθανότερο μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ακόμη και αν αυτό δεν είναι προς το συμφέρον τόσο των Ελλήνων όσο και των Ευρωπαίων.
Ωστόσο, επισημαίνει ότι σήμερα, αν και είναι σχεδόν απίθανο να υπάρξει μια λύση, θα μπορούσε να υπάρξει ένα ξεμπλοκάρισμα των συνομιλιών αν υπάρξει ένα σαφές μήνυμα από τους πολικούς ηγέτες, ύστερα μάλιστα από μια υποστηρικτική κίνηση από τον έλληνα πρωθυπουργό.
Στην αντίθετη περίπτωση, θα μπορούσε να επιταχυνθεί η ανάγκη ελέγχου των κεφαλαίων αν σκληρύνουν τη στάση τους τόσο η Αθήνα όσο και η Ευρώπη.
Εν τω μεταξύ, ο αναλυτής της Macropolis, Wolfgang Piccoli, σημειώνει ότι η στιγμή της αλήθειας για την Ελλάδα πλησιάζει, ενώ προσθέτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει το τίμημα της έλλειψης εμπειρίας και της περιορισμένης έκθεσής του στον κόσμο πριν από τη νίκη του στις εκλογές.
Όπως σημειώνεται, η Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ άλλοτε τόσο μόνη όσο τώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης και προσθέτει ότι είναι δύσκολο να ξέρουμε πώς θα βελτιωθεί η κατάσταση τις επόμενες κρίσιμες εβδομάδες, καθώς η Αθήνα και οι ευρωπαίοι εταίροι της ξεκινήσουν τις συζητήσεις σχετικά με ένα νέο πακέτο/πρόγραμμα, κάτι που θα πρέπει να συμφωνηθεί πριν το τέλος Ιουνίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης