Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Open Europe: Ύστατη λύση η επιβολή capital controls στην Ελλάδα - Οι διαφορές με την Κύπρο

Open Europe: Ύστατη λύση η επιβολή capital controls στην Ελλάδα - Οι διαφορές με την Κύπρο
Θα ωφεληθούν το τραπεζικό σύστημα και η ελληνική οικονομία;
Πόσο πιθανό είναι το σενάριο της επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών στις ελληνικές καταθέσεις;
Στο παραπάνω φλέγον ερώτημα επιχειρεί να απαντήσει το γνωστό think tank Open Europe, μετά τη «βόμβα» του προέδρου του Eurogroup, J. Dijsselbloem, περί «σεναρίου Κύπρου» στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το think tank, η λογική του συγκεκριμένου σκληρού μέτρου έγκειται στην πιθανότητα εκ νέου αύξησης των εκροών καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εξηγεί το Open Europe, οι κεφαλαιακοί περιορισμοί θα συμβάλλουν στην ανακοπή των εκροών και στη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και κατ’ επέκταση της οικονομίας.


Open_Europe_Graph_Greek_Deposit itemprop=


Πότε πραγματικά απαιτούνται τα capital controls
Σε θεωρητικό επίπεδο, οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν χρήζουν των ωφελειών των κεφαλαιακών περιορισμών, καθώς σε περίπτωση έντονων πιέσεων ενεργοποιείται ο έκτακτος μηχανισμός ρευστότητας της ΕΚΤ.
Όμως, λόγω της κρίσης, οι κανόνες έχουν παραμεριστεί.
Έτσι, συνεχίζει το think tank, τα capital controls μπορούν να επιβληθούν εάν η ΕΚΤ αρνηθεί προσεχώς την αύξηση του ανώτατου ορίου του ELA, το οποίο σήμερα βρίσκεται στα 69,8 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το think tank, δεν πρόκειται για ένα εξωπραγματικό σενάριο, καθώς το ELA έχει ήδη αυξηθεί αρκετές φορές.
Άλλωστε, εάν όντως η ΕΚΤ θεωρεί υπαρκτό το σενάριο του Grexit θα επιχειρήσει να επιδείξει μία φειδωλή συμπεριφορά έναντι της Ελλάδας, αποφεύγοντας την υψηλή έκθεση.
Πάντως, εξηγεί το Open Europe, προκειμένου να αποδώσει καρπούς το μέτρο των κεφαλαιακών περιορισμών απαιτείται ένα ευρύ διάστημα, όπου οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές.
Αυτό βέβαια, δεν είναι εφικτό – παρά μόνο για λίγες εβδομάδες.
Άρα, συμπεραίνει το think tank, εάν δεν αυξηθεί το ELA ως απόρροια των capital controls, τότε η Ελλάδα απλά θα κερδίσει χρόνο, ορισμένων εβδομάδων.

Οι διαφορές Ελλάδας και Κύπρου
- Στην Κύπρο τα capital controls επιβλήθηκαν ως απόρροια του κουρέματος των καταθέσεων.
- Στην Ελλάδα, τα capital controls δεν αναμένεται να επιλύσουν τα σημαίνοντα τραπεζικά και οικονομικά προβλήματα, καθώς η Αθήνα χρήζει νέας χρηματοδοτικής στήριξης.
- Η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα είναι αρκετά τοξική, γεγονός που καθιστά απρόβλεπτη την υποδοχή ενός τέτοιου μέτρου από τους Έλληνες καταθέτες.

Συμπέρασμα
Τα capital controls θα πρέπει να συνιστούν την ύστατη επιλογή της Αθήνας, καθώς το μοναδικό όφελος άπτεται στην εξαγορά - λίγου - πρόσθετου χρόνου.

Γεράσιμος Χιόνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης