Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Manager Magazine: Η ΕΚΤ ετοιμάζεται για Grexit – Έχει ήδη υπολογίσει τις συνέπειες

tags :
Manager Magazine: Η ΕΚΤ ετοιμάζεται για Grexit – Έχει ήδη υπολογίσει τις συνέπειες
Τρία σενάρια για την τύχη της Ελλάδας στο ευρώ έχει εξετάσει η ΕΚΤ
H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προετοιμάζεται για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, υποστηρίζει σε σημερινό του (18/03) δημοσίευμα, το γερμανικό περιοδικό Manager Magazine.
Όπως τονίζει το δημοσίευμα, η ΕΚΤ έχει ήδη υπολογίσει τις συνέπειες ενός Grexit, υιοθετώντας διάφορα σενάρια για τις αποτιμήσεις των ελληνικών ομολόγων.
Ο Fernando Gonzalez Miranda, επικεφαλής του τμήματος αναλύσεων υψηλού ρίσκου της ΕΚΤ, έχει εξετάσει τρία διαφορετικά σενάρια σχετικά με την εξέλιξη της ελληνικής κρίσης, σύμφωνα με το περιοδικό.
Αυτά τα σενάρια παρουσιάστηκαν πριν από μερικές ημέρες και σε στελέχη της γερμανικής Bundesbank.

Τρία σενάρια
Με βάση τη μέθοδο που ακολούθησε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ, σε περίπτωση Graccident, δηλαδή εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ λόγω οικονομικού «ατυχήματος», το ελληνικό χρέος, το οποίο αποτιμάται στα 320 δις. ευρώ, θα χάσει το 5% της αρχικής του αξίας.
Ο κίνδυνος ενός ατυχήματος, κατά το οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα χάσει τον βηματισμό της και θα είναι ξαφνικά ανίκανη να τακτοποιήσει τους λογαριασμούς της είναι υψηλή σήμερα.
Σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα κριθεί αφερέγγυα από τους οίκους αξιολόγησης και θα σταματήσει η παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA.
Σε περίπτωση Grexit, δηλαδή εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, το χρέος θα χάσει την αξία του κατά 14%.
Το τρίτο και τελευταίο σενάριο προβλέπει haircut στο ελληνικό χρέος χωρίς έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, με την αξία των ομολόγων να ενισχύεται κατά 25%. Το τρίτο σενάριο περιλαμβάνει την υπόθεση να υπάρξει «κούρεμα» χρέους της Ελλάδας χωρίς, όμως, η χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ.
Σε αυτή την περίπτωση η αξία των ομολόγων μπόρεί να ενισχυθεί τουλάχιστον κατά 25%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης