Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Στροφή στις ασιατικές αγορές ετοιμάζει ο ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός Gazprom

FT: Στροφή στις ασιατικές αγορές ετοιμάζει ο ρωσικός πετρελαϊκός  κολοσσός Gazprom
H Gazprom υπέγραψε συμβόλαιο ύψους 400 δις δολαρίων για την παροχή φυσικού αερίου στην Κίνα
Όλο και ποιο ισχυρό είναι το ενδιαφέρον της Ρωσίας προς τις ασιατικές αγορές, με σκοπό να βρει νέους αγοραστές για το πετρέλαιο της, μετά τις ψυχροπολεμικές σχέσεις με την Ευρώπη εξαιτίας της Ουκρανικής κρίσης.
Άλλωστε τα τελευταία τρία χρόνια η εταιρεία έχει αναγκαστεί να επαναδιαπραγματευθεί πολλά από τα μεγάλα συμβόλαια που είχε υπογράψει με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις μέσω δικαστικών ενεργειών που την ανάγκασαν να μειώσει τις τιμές που πωλούσε τα πετρελαϊκά της προϊόντα.
Τον περασμένο Μάιο, η Gazprom υπέγραψε συμβόλαιο ύψους 400 δις δολαρίων για την παροχή φυσικού αερίου στην Κίνα στρέφοντας πλέον για τα καλά την προσοχή της στις ασιατικές αγορές.
Επιπλέον, φαίνεται ότι απομακρύνεται από την στρατηγική που επίμονα ακολουθούσε μέχρι σήμερα, αυτήν του πλήρους ελέγχουν της αλυσίδας παραγωγής και προμήθειας.
Παρόλα αυτά η Gazprom εξακολουθεί να εξαρτάται από την Ευρώπη καθώς το 60% των πωλήσεων του φυσικού αερίου της πηγαίνουν στην Ευρωπαϊκή αγορά.
Για το λόγο αυτό, μια συμφωνία με την αρμόδια Επιτροπή της ΕΕ, θα ήταν ιδιαίτερα επικερδής για την εταιρεία ενώ πολλοί στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι μια καινούργια συμφωνία θα ωφελούσε και την ευρωπαϊκή αγορά.
Το ερώτημα ωστόσο είναι εάν μετά τη μεγαλύτερη κρίση στην Ευρώπη μετά τον ΔΠΠ, αυτήν της Ουκρανίας, οι δύο πλευρές θα καταφέρουν να βρουν το νομικό και πολιτικό τρόπο για να το κάνουν.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης