Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Credit Suisse: Το QE της ΕΚΤ θα οδηγήσει τις αποδόσεις όλων των ευρωπαϊκών ομολόγων πολύ χαμηλότερα

Credit Suisse: Το QE της ΕΚΤ θα οδηγήσει τις αποδόσεις όλων των ευρωπαϊκών ομολόγων πολύ χαμηλότερα
Οι ιδιώτες κάτοχοι των ομολόγων αναμένεται να ακολουθήσουν επιθετική πολιτική απέναντι στην ΕΚΤ
Τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να βοηθήσει την αγορά ομολόγων το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σκιαγραφεί η Credit Suisse, εκτιμώντας ότι αργά ή γρήγορα θα υπάρξει αποκλιμάκωση των αποδόσεων και στην περιφέρεια.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Credit Suisse, αν υποθέσουμε ότι το πρόγραμμα θα λειτουργήσει μέχρι το τέλος του 2016, η ΕΚΤ θα πρέπει να αγοράσει περίπου 200 δισ. ευρώ γερμανικών κρατικών ομολόγων (Bunds).
Την ίδια στιγμή, η πραγματική προσφορά των Bunds αναμένεται να συρρικνωθεί, καθώς η Γερμανία είναι πιθανό να δημιουργήσει πλεονάσματα στον προϋπολογισμό της το 2015 και το 2016.
Παρόλο που το απόθεμα των γερμανικών ομολόγων είναι, κατ 'αρχήν, αρκετά μεγάλο, αφού φτάνει στα 1,2 τρισ. ευρώ, η ΕΚΤ θα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προθυμία των επενδυτών να πουλήσουν τα Bunds τους.
Ορισμένοι συμμετέχοντες στην αγορά θα θεωρούν ότι ίσως μπορούν να ακολουθήσουν επιθετική πολιτική τιμών στα ομόλογα όπου η προσφορά είναι μικρή.
Πράγματι, η ΕΚΤ σημείωσε ότι είναι επίσης πρόθυμη να αγοράσει ομόλογα με αρνητικές αποδόσεις.
Αυτό θα τείνει να ωθήσει τους επενδυτές σε τίτλους όπου η προσφορά είναι άφθονη, όπως τα περιφερειακά ή τα γαλλικά ομόλογα.
Σε αυτό το σενάριο, οι αποδόσεις θα παραμείνει πιθανώς τεχνητά χαμηλή για όλες τις χώρες.
Έτσι, παρά τις διαφορές, η Credit Suisse εκτιμά ότι βασικά δεν έχει σημασία που η ΕΚΤ θα αγοράζει ομόλογα, δεδομένου ότι όλα τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης θα επωφεληθούν από το γεγονός ότι υπάρχει ένας "ισχυρός αγοραστής" και μια ένεση ρευστότητας σημαντική για την αγορά.
Οι διαφορές μεταξύ των γερμανικών και των περιφερειακών ομολόγων είναι επομένως πιθανό να παραμείνουν περιορισμένες, ενώ στο βαθμό που το QE μπορεί να αποδυναμώσει το ευρώ επιπλέον, η στήριξη θα πρέπει να ενισχυθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης