Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Handelsblatt: Αναπόφευκτο για τους Γερμανούς αναλυτές ένα τρίτο δάνειο προς την Ελλάδα - Θα φτάσει τα 20 - 40 δισ.

Handelsblatt: Αναπόφευκτο για τους Γερμανούς αναλυτές ένα τρίτο δάνειο προς την Ελλάδα - Θα φτάσει τα 20 - 40 δισ.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Joerg Krämer, υπολογίζει στα 20 δισ. ευρώ, σε ορίζοντα τριετίας, το νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα
Στην ανάγκη ενός νέου, τρίτου δανείου για την Ελλάδα, ύψους από 20 έως 40 δισ. ευρώ, συγκλίνουν ολοένα και περισσότεροι Γερμανοί οικονομολόγοι, τις θέσεις των οποίων παρουσιάζει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
Ειδικότερα, οι κορυφαίοι Γερμανοί οικονομολόγοι, Stefan Bielmeier, της DZ Bank, Gustav Horn, διευθυντής του Ινστιτούτου για την Έρευνα για τη Μακροοικονομία και την Ανάπτυξη (IMK), Marcel Fratzscher του Γερμανικού Ινστιτούτου για την Οικονομική Έρευνα (DIW) και Joerg Krämer (Commerbank) θεωρούν ότι είναι πλέον αναπόφευκτο για την Ελλάδα ένα τρίτο πακέτο διάσωσης.
Ο Stefan Bielmeier της DZ Βank υποστηρίζει τη λύση ενός πακέτου στήριξης χωρίς επιπλέον δάνεια.
«Μια περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους, μέσω επιμήκυνσης των ωριμάνσεων και μείωσης του επιτοκίου, θα είχε περισσότερο νόημα από ένα κλασσικό πακέτο βοήθειας», δήλωσε στη Handelsblatt.
Σε μια τέτοια περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, ώστε να χρηματοδοτήσει κοινωνικοπολιτικές αλλαγές κι έτσι να δώσει μία ώθηση στην αναγκαία διαδικασία των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα πάντως με τον επικεφαλής του IMK, Gustav Horn, το επόμενο πακέτο στήριξης της Ελλάδας θα μπορούσε να είναι μικρότερο από ότι εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές έως τώρα.
Σύμφωνα ωστόσο με τον διευθυντή του γερμανικού Ινστιτούτου για την Οικονομική Έρευνα (DIW), Marcel Fratzscher, είναι στο χέρι της Αθήνας να αποτρέψει ένα τρίτο πρόγραμμα.
«Αν η κυβέρνηση δεν θέλει τρίτο πρόγραμμα, πρέπει να επιδείξει ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα κλείνει το χρηματοδοτικό κενό των 30 έως 40 δισ. για τα επόμενα τρία χρόνια, ώστε να μη χρειάζεται πλέον δώρα από τους Ευρωπαίους», εξηγεί.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Joerg Krämer, υπολογίζει στα 20 δισ. ευρώ, σε ορίζοντα τριετίας, το νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης