Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η άνιση μάχη της ελληνικής κυβέρνησης με τη φοροδιαφυγή - Το παράδειγμα της Ιταλίας

Η άνιση μάχη της ελληνικής κυβέρνησης με τη φοροδιαφυγή - Το παράδειγμα της Ιταλίας
Ελλιπή τα μέσα της Ελλάδας στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής
«Ιερό δισκοπότηρο» της λίστας των μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ενέκρινε το Eurogroup, αποτελεί η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, τα έσοδα τα οποία φιλοδοξεί να συγκεντρώσει το οικονομικό επιτελείο από το σύνολο των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει η λίστα, ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ.
Ωστόσο ο Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτηρίζει την προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής «κυνήγι θησαυρού», παραδέχεται ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος στόχος εσόδων και τονίζει ότι το μείζον ζήτημα είναι αν η Ελλάδα έχει τα μέσα για να εντοπίσει τον «θησαυρό» και να φέρει λεφτά στα άδεια ταμεία του κράτους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της διεθνούς οργάνωσης Oxfam το ύψος της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα έφτασε το 1/3 του ΑΕΠ την περίοδο 2002 – 2007!
Ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι οι φορολογικές οφειλές στην Ελλάδα ισούνται με το 90% περίπου των ετήσιων φορολογικών εσόδων
Πρόκειται για το μεγαλύτερο έλλειμμα μεταξύ των βιομηχανοποιημένων κρατών.
Παράδειγμα για την προσπάθεια της Ελλάδας στην πάταξη της φοροδιαφυγής και τις δυσκολίες τις οποίες θα αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση αποτελεί η Ιταλία.
Η Ιταλία είναι «πρωταθλήτρια» στη φοροδιαφυγή, με το ετήσιο κόστος για τα κρατικά ταμεία να εκτοξεύεται στα 90 δισ. ευρώ και τις ιταλικές κυβερνήσεις διαχρονικά να χαρακτηρίζουν ως προτεραιότητα την καταπολέμησή της.
Ενδεικτικό του βάρους που αποδίδει το ιταλικό κράτος στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αποτελεί η οικονομική αστυνομία «Guardia di Finanza».
Η οικονομική αστυνομία υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας και είναι υπεύθυνη για την αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος.
Η Guardia di Finanza αποτελείται από 68.000 στελέχη και έχει στην κατοχή της πάνω από 600 πλοιάρια και 100 εναέρια μέσα, ενώ αποτελεί φόβητρο για πολίτες και επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν.
Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς ότι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, αποδίδει ειδικό βάρος στην υπηρεσία για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, διαθέτει πολυάριθμο και εξειδικευμένο προσωπικό, σε αντίθεση με την Ελλάδα, η οποία είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν διαθέτει τα σχετικά μέσα, όπως παραδέχεται και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών.
Είναι ενδεικτικό ότι τα έσοδα για το ιταλικό δημόσιο από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, κυμαίνονται στα 11 -12 δισ. ευρώ ετησίως, την ώρα που τα διαφυγόντα έσοδα ξεπερνούν τα 90 δισ.
Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται και η διακρατική συμφωνία που υπέγραψε η Ιταλία με την Ελβετία για άρση του τραπεζικού απορρήτου.
Η ιταλική οικονομική αστυνομία θα έχει τη δυνατότητα να συνεργάζεται με τις ελβετικές αρχές ζητώντας πληροφορίες και πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς με τον Ιταλό πρωθυπουργό Matteo Renzi να προσδοκά έσοδα πολλών δισ. ευρώ.
Ανάλογες συμφωνίες αναμένεται να υπογραφούν με το Λιχτενστάιν και το Μονακό.
Εύλογα διερωτάται κανείς με ποιο τρόπο θα καταφέρει η Ελλάδα να συγκεντρώσει έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής άμεσα, καθώς δεν διαθέτει τα απαραίτητα μέσα, ούτε τις διακρατικές συμφωνίες που θα τη βοηθήσουν να «τσιμπήσει» τους πλούσιους φοροφυγάδες.
Όπως τόνισε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Bruegel, Γκούντραμ Βολφ στη Deutsche Welle, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα σε αυτή της την προσπάθεια, καθώς αλλιώς θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το θέμα συνολικά η Ένωση και διαφορετικά η Ελλάδα μόνη της, την ώρα που πολλοί από τους ύποπτους λογαριασμούς βρίσκονται στην Ελβετία.

Μαρία Παπαδάτου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης