Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Η Ελλάδα απέφυγε τη χρεοκοπία - Αναπάντητα παραμένουν κρίσιμα ερωτήματα της συμφωνίας

FT: Η Ελλάδα απέφυγε τη χρεοκοπία - Αναπάντητα παραμένουν κρίσιμα ερωτήματα της συμφωνίας
H συμφωνία του Eurogroup δεν περιλαμβάνει καμία πρόβλεψη για μείωση του ελληνικού χρέους - Ο Τσίπρας έκανε στροφή
Σε συμφωνία για 4μηνη παράταση της στήριξης στην Eλλάδα συμφώνησαν η Αθήνα και οι Ευρωπαίοι, αναφέρουν οι Financial Times, σχολιάζοντας την έκβαση του Eurogroup της Παρασκευής 20/2.
Όπως τονίζουν, Ελλάδα και Ευρωζώνη συμφώνησαν να παρατείνουν το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ύψους 172 δισ. ευρώ, κατά 4 μήνες, εξέλιξη η οποία σηματοδοτεί την αποφυγή της χρεοκοπίας της Ελλάδας, αλλά δεν αποκλείει νέο γύρο αντιπαράθεσης τον Ιούνιο, οπότε και θα τείνει προς τη λήξη του ομόλογο ύψους 3,5 δισ. ευρώ.
H συμφωνία επετεύχθη στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών των 19 χωρών της Ευρωζώνης και μετά από δύο ακόμη Eurogroup, τα οποία πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα.
H συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup δεν προβλέπει αποφάσεις για μια σειρά από σημαντικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα το εξής:
Ποια μεταρρυθμιστικά μέτρα θα πρέπει να υιοθετήσει η Αθήνα προκειμένου να λάβει τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ που θα μπορεί να εκταμιευθεί με την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος.
Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει κατάλογο με τα εν λόγω μέτρα τη Δευτέρα 23/2, προκειμένου αυτά να εγκριθούν από τις ευρωπαϊκές αρχές.
Tαυτόχρονα η συμφωνία του Eurogroup περιορίζει τους κινδύνους να ξεσπάσει νέος γύρος αναταραχής στις αγορές, αλλά και την κλιμάκωση του φαινομένου της εκροής καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες.
H απόφαση να ζητήσει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος αποτελεί μια σημαντική μεταστροφή για τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατά την προεκλογική του καμπάνια είχε δεσμευθεί να σκοτώσει το υπάρχον πακέτο διάσωσης.
H συμφωνία του Eurogroup δεν περιλαμβάνει επίσης καμία πρόβλεψη για μείωση του ελληνικού χρέους, μια ακόμη προεκλογική δέσμευση της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης