Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bruegel: Τα μνημόνια απέτυχαν - Την ευθύνη φέρουν τόσο η Ελλάδα όσο και οι δανειστές της

Bruegel: Τα μνημόνια απέτυχαν - Την ευθύνη φέρουν τόσο η Ελλάδα όσο και οι δανειστές της
Έκκληση προς την Ευρωζώνη να βρει άμεσα λύση για το ελληνικό πρόβλημα
Να εξεύρει την ύστατη λύση για το ελληνικό πρόβλημα καλεί την Ευρωζώνη το think tank Bruegel, καθιστώντας αναγκαία τη διάσωση τόσο της Ελλάδας, όσο και της ίδιας της Ευρώπης.
Ειδικότερα, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup, το ευρωπαϊκό think tank απευθύνει ύστατη έκκληση προς την Ευρώπη, ώστε να βρεθεί εντέλει η χρυσή τομή μεταξύ των δύο πλευρών.
Κάνοντας λόγο για πυρετώδεις και σκληρές διαπραγματεύσεις, το Bruegel παραδέχεται πως τα προγράμματα διάσωσης απέτυχαν παταγωδώς, καθώς όχι μόνο συρρίκνωσαν την ελληνική οικονομία κατά -25% αλλά δεν κατάφεραν να εκπληρώσουν τον ουσιώδη στόχο τους, δηλαδή την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.
«Ακόμη και εάν δεν διεξάγονταν εκλογές τον Ιανουάριο, η Ελλάδα και πάλι δεν θα ήταν ικανή να δανειστεί από τις αγορές» εξηγεί χαρακτηριστικά.
Πάντως, συμπληρώνει το Bruegel, η ευθύνη για την αποτυχία των μνημονίων δεν είναι μονόπλευρη, καθώς ισο-κατανέμεται μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών.
Προβαίνοντας ένα βήμα παρακάτω, το ευρωπαϊκό think tank επιχειρεί να εξετάσει τις διαθέσιμες επιλογές για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους:
1. Μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματα και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων
2. Μείωση ή αναστολή των βραχυπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων
3. Νέο δάνειο
Η ελληνική πλευρά, εξηγεί το Bruegel, επιζητά τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και κατ’ επέκταση απορρίπτει την πρόταση νούμερο 1.
Όσον αφορά την πρόταση νούμερο 2, οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν αναμένεται να συναινέσουν.
Άλλωστε, συνεχίζει, αυτή η πρόταση είναι άτοπη, δεδομένου πως το μεγαλύτερο μέρος του χρέους έχει μακρά ωρίμανση.
Επομένως, το Bruegel συμπεραίνει πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, πέραν της επιλογής νούμερο 3, δηλαδή τη χορήγηση ενός νέου δανείου προς την Ελλάδα, μέσω του ESM.
Το μεγάλο ερώτημα έγκειται όμως, στις λεπτομέρειες και στην πολιτική, συμπληρώνει, τονίζοντας πως «οι διαπραγματεύσεις για τις προϋποθέσεις θα είναι εφιάλτης».
Ακόμη και εάν επέλθει συμφωνία, η απόφαση για τη λήψη νέου δανείου απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη όλων των εταίρων και όλων των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων.
«Εάν δεν υπάρξει μία λογική μακροπρόθεσμη συμφωνία, τότε η ελληνική κυβέρνηση είτε θα χρεοκοπήσει – και κατ’ επέκταση θα εξέλθει από την Ευρωζώνη – είτε θα καταρρεύσει» προειδοποιεί το Bruegel.
«Προσδοκώ πως ο φόβος του Grexit θα επιταχύνει την αναγκαιότητα συμβιβασμού μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωζώνης» διατείνει εν συνεχεία, σπεύδοντας να επισημάνει πως η μεγάλη ανησυχία έγκειται στην επίτευξη μία βραχυπρόθεσμης συμφωνίας και στην αναβολή της επίλυσης όλων των σημαντικών προβλημάτων.
«Αυτή θα είναι η συνέχεια της ελληνικής τραγωδίας» καταλήγει το Bruegel.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης