Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Associated Press: Βαρύ το τίμημα που θα κληθεί να πληρώσει η Ελλάδα αν αποχωρήσει από το ευρώ

Associated Press: Βαρύ το τίμημα που θα κληθεί να πληρώσει η Ελλάδα αν αποχωρήσει από το ευρώ
Οι εκτιμήσεις αναλυτών σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί τελικά συμφωνία μεταξύ Αθήνας - Βρυξελλών
Στο ερώτημα τι θα σήμαινε μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους της, επιχειρεί να απαντήσει σε άρθρο του το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, στο οποίο φιλοξενεί σχετικές απόψεις αναλυτών.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, ενώ οι ευρωπαίοι παλεύουν για να έρθουν σε μια συμφωνία προκειμένου να αποτραπεί μια πτώχευση της Ελλάδας, αναλυτές προβαίνουν σε αιχμηρές εκτιμήσεις για το εν δυνάμει κόστος μιας αποτυχίας.
Καμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί η Ελλάδα να αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ.
Όλα «παίζονται» σχετικά με τις προϋποθέσεις για την παραμονή της, με την Αθήνα να απορρίπτει περαιτέρω περικοπές, τονίζοντας ότι η εξαετής ύφεση καταδεικνύει ότι οι απαιτήσεις για τη συγκράτηση των δαπανών στραγγίζουν την ελληνική οικονομία.
Από την άλλη, οι ευρωπαίοι εταίροι της αρνούνται να δώσουν επιπλέον χρήματα στην Ελλάδα χωρίς σκληρούς όρους και προϋποθέσεις.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, ένα Grexit θα μπορούσε να είναι χαοτικό και πολύπλοκο, ενώ πιθανώς να συμπεριλάμβανε κλείσιμο τραπεζών και ATM προκειμένου να αποτραπεί ο κόσμος από το να αποσύρει τις καταθέσεις του πριν η χώρα εκδώσει ένα νέο, φθηνότερο νόμισμα.
Τραπεζικοί λογαριασμοί και δάνεια θα άλλαζαν στο νέο νόμισμα, ενώ θα απαιτούνταν μήνες για να κυκλοφορήσει αυτό, αναγκάζοντας τους πολίτες να χρησιμοποιούν ευρώ για μικρές συναλλαγές τους.

Ο αντίκτυπος για την Ελλάδα

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Commerzbank, η ελληνική οικονομία, που ήδη έχει συρρικνωθεί κατά ένα τέταρτο από τότε που ξεκίνησε η κρίση, θα συρρικνωνόταν ακόμη 10% τον πρώτο χρόνο που η Ελλάδα θα αποχωρούσε από το ευρώ.
Η νέα δραχμή θα… βυθιζόταν κατά 50% ή και παραπάνω έναντι του ευρώ, καθώς η κεντρική τράπεζα θα εκτύπωνε χρήμα για να εξασφαλίσει τη λειτουργία των τραπεζών.
Πάνω από όλα, όμως, οι ελληνικές επιχειρήσεις που χρωστούν χρήματα σε προμηθευτές, σε ευρώ, θα έβρισκαν ξαφνικά τους λογαριασμούς πολύ ακριβούς για να τους αποπληρώσουν, με αποτέλεσμα ορισμένες εξ αυτών να οδηγηθούν στη χρεοκοπία.
Η υποτίμηση του νομίσματος επομένως θα βύθιζε τα επίπεδα διαβίωσης στην Ελλάδα, επισημάνουν οι αναλυτές της Commerzbank.
Παράλληλα, επενδυτές τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό θα περιόριζαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Μακροπρόθεσμα, η εικόνα είναι λιγότερο ασαφής.
Το αδύναμο νόμισμα θα έδινε ένα πλεονέκτημα στους εγχώριους παραγωγούς καθώς οι εισαγωγές θα καταστούν ακριβές.
Τα ταξίδια στην Ελλάδα θα γίνονταν πολύ φθηνότερα για τους ευρωπαίους πολίτες και αυτό θα οδηγούσε σε αύξηση της ζήτησης για ξενοδοχεία και εστιατόρια.
Ωστόσο, η Ελλάδα θα έχει χάσει ένα σημαντικό κίνητρο για να μεταρρυθμίσει την οικονομία της, που βαρύνεται από τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά, ενώ θα τίθετο υπό αμφισβήτηση η παραμονή της στο ευρωπαϊκό μπλοκ και η δυνατότητα εμπορικής συνδιαλλαγής με την Ε.Ε.

Οι επιπτώσεις για την Ευρωζώνη

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Ευρωζώνη είναι καλύτερα εξοπλισμένη στο να αντιμετωπίσει μια έξοδο της Ελλάδας.
Για παράδειγμα ο Christian Schulz της τράπεζας Berenberg εκτιμά ότι η Ελλάδα, με μόλις 2% συμμετοχή στο συνολικό ΑΕΠ της Ευρωζώνη, είναι πολύ μικρή για να παρασύρει κάτω όλη τη νομισματική ένωση, καθώς η Ελλάδα δεν αποτελεί για καμία χώρα κύριο εξαγωγικό εταίρο.
Οι αγορές μετοχών φαίνεται να συμφωνούν με αυτή την εκτίμηση, με τον γερμανικό δείκτη DAX να «χτυπά» αυτή την εβδομάδα ρεκόρ όλων των εποχών, παρά τις ταραχές λόγω Ελλάδας.
Ωστόσο, ο αντίκτυπος ενός Grexit είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί, όταν μάλιστα η Ευρωζώνη χρειάζεται οποιαδήποτε ανάπτυξη μπορεί να πετύχει.
Το κόστος θα ήταν πολύ συγκεκριμένο: πρώτα απ' όλα, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο για την Ελλάδα να αποπληρώσει τα δάνεια που έχει λάβει, μια απώλεια εσόδων που θα απλωνόταν στους φορολογούμενος των υπολοίπων 18 χωρών – μελών της Ευρωζώνης.
Σίγουρα οι ευρωπαίοι ηγέτες, όπως η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel δεν θα ήθελαν να βρεθούν στη θέση να εξηγήσουν στους ψηφοφόρους τους πώς έχασαν τόσα πολλά από την Ελλάδα.
Όπως σημειώνει ο Schulz, θα ήταν μια εξαιρετικά άβολη πολιτική κατάσταση, όμως οικονομικά δεν θα έκανε μεγάλη διαφορά.
Παράλληλα, έχοντας απολέσει δισεκατομμύρια σε δάνεια διάσωσης, αυτό θα έκανε τις πλουσιότερες χώρες, όπως τη Γερμανία, να είναι περισσότερο αποφασιστικές να μην μοιράζονται τα οικονομικά τους με τα υπόλοιπα μέλη της ζώνης του ευρώ στο μέλλον.
Επίσης, αν σε μερικά χρόνια από την έξοδό της από το ευρώ, η Ελλάδα έδειχνε ότι τα καταφέρνει, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει κάποιους να σκεφτούν ότι είναι καλύτερα τελικά μια χώρα να μην αποτελεί μέρος της νομισματικής ένωσης.
Ωστόσο, το αρχικό χάος που θα ακολουθούσε μια τέτοια απόφαση, θα ήταν αρκετά φρικτό ώστε να αποτραπούν τέτοιες σκέψεις, σημειώνεται.
Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Berenberg, «αν ένα Grexit είναι τόσο κακό όσο εκτιμούμε ότι είναι, πολύ λίγοι θα ήθελαν να το μιμηθούν».

www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης