Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El-Erian: Όλες οι... άβολες αλήθειες για την Ελλάδα - Η θηλιά της τρόικας, η πολιτική και ο κίνδυνος για τις καταθέσεις

El-Erian: Όλες οι... άβολες αλήθειες για την Ελλάδα - Η θηλιά της τρόικας, η πολιτική και ο κίνδυνος για τις καταθέσεις
Ο δρόμος για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δύσβατος και θα περιλαμβάνει πολλούς συμβιβασμούς, εάν επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ
Όλες τις... άβολες αλήθειες για την Ελλάδα, οι οποίες ανέρχονται συνολικά σε πέντε, παρουσιάζει σε νέο του άρθρο στο Bloomberg ο πρώην επικεφαλής της Pimco και νυν σύμβουλος της μητρικής της, της Allianz, Mohamed El-Erian.
«Η Ελλάδα έχει εκτεθεί σε πέντε άβολες αλήθειες, οι οποίες θα παραμείνουν σε ισχύ και κατά τους επόμενους μήνες, εάν η χώρα επιθυμεί να παραμείνει στο ευρώ», τονίζει.
Ειδικότερα, αναφέρει:
1) Δεν τίθεται θέμα διαφυγής από την τρόικα, καθώς θα παραμείνει ο κύριος συνομιλητής της ελληνικής κυβέρνησης.
2) Η περίπλοκη πολιτική πραγματικότητα υπερισχύει της οικονομίας στην Ευρωζώνη.
3) Η Ελλάδα ανακαλύπτει ότι δεν θα βρει συμμάχους μεταξύ των χωρών της περιφέρειας κατά την αναμέτρησή της με τις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, καθώς χώρες όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία απορρίπτουν την ιδέα μιας διαφορετικής αντιμετώπισης της Ελλάδας από τους πιστωτές.
4) Οι περισσότεροι εταίροι της Ελλάδας αισθάνονται αμήχανα με τους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης να χαλαρώσει ή να αθετήσει τις δεσμεύσεις των προκατόχων της, καθώς ενδεχόμενη επααναδιαπραγμάτευση των όρων της συμφωνίας διάσωσης θα άνοιγε το κουτί της Πανδώρας, υπονομεύοντας τις σύνθετες εθνικές και περιφερειακές αλληλεπιδράσεις.
5) Την ώρα που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, η Ελλάδα δεν διαθέτει κανέναν εύκολο τρόπο για να αποτρέψει το φαινόμενο εκροής των καταθέσεων.
Στο άρθρο υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «το συμπέρασμα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρο.
Ο δρόμος που έχει να διανύσει θα είναι δύσβατος και θα περιλαμβάνει δύσκολες διαπραγματεύσεις και πολλούς συμβιβασμούς, εάν επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.
Κατά τη διαδικασία αυτή, δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί άμεσα και πλήρως στις προεκλογικές του δεσμεύσεις, παρά το γεγονός ότι 20.000 Έλληνες βγήκαν στους δρόμους, το Σαββατοκύριακο για να στηρίξουν την κυβέρνηση έναντι των Ευρωπαίων εταίρων».
Ο Mohamed El-Erian διατυπώνει επίσης την άποψη ότι «ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης δεν έχουν άλλη επιλογή από το να κάνουν υπομονή, με μια σταδιακή και όχι ταυτόχρονη προώθηση των στόχων τους.
Εάν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ ως ένα οικονομικά δυναμικό και δημοσιονομικά βιώσιμο μέλος της ευρωζώνης, τότε θα μεταβληθεί τελικά το γενικότερο κλίμα για μια ουσιαστική επανεκκίνηση του ελληνικού προγράμματος, καθώς θα επικρατήσει στο τέλος η οικονομική λογική».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης