Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Business Insider: Μεγάλο πλήγμα για Ελλάδα και Ευρωζώνη ένα Grexit - Συμβιβασμός η μόνη λύση

Business Insider: Μεγάλο πλήγμα για Ελλάδα και Ευρωζώνη ένα Grexit - Συμβιβασμός η μόνη λύση
Και οι δύο πλευρές θα χάσουν πολλά από ένα Grexit σύμφωνα με το Business Insider
Έναν απολογισμό για το τι κινδυνεύουν να «χάσουν» τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ευρωζώνη, σε περίπτωση που δεν καταλήξουν σε συμφωνία, παρουσιάζει με δημοσίευμα του το Business Insider, μετά το αδιέξοδο που σημειώθηκε στο Eurogroup της Δευτέρας 16/2.

Ο κίνδυνος για την Ευρωζώνη
Τη στιγμή που οι περισσότεροι επικεντρώνονται στο χρέος της Ελλάδας προς την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, η ζημία για την Ευρωζώνη από ένα Grexit στην πραγματικότητα θα είναι πολύ μεγαλύτερη.
Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, αποκρύπτεται σκοπίμως το γεγονός ότι τα περισσότερα ελληνικά εσωτερικά δάνεια - συμπεριλαμβανομένων των υποθηκών - είναι σε ευρώ και ελάχιστα σε ελβετικά φράγκα.
Δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν δάνεια 227 δισ. ευρώ και ελληνικό χρέος ύψους 12,4 δισ. ευρώ, εάν πραγματοποιηθεί το σενάριο του Grexit, το μεγαλύτερο μέρος του χρέους θα μετατραπεί σε δραχμή με προκαθορισμένη συναλλαγματική ισοτιμία.
Με αυτά τα δεδομένα η Τράπεζα της Ελλάδος, θα χρεοκοπήσει κατά την έξοδο της χώρας από το ευρώ.
Σε μακροπρόθεσμη βάση, αν το Grexit γίνεται πραγματικότητα, θα μπορούσε να προκληθεί αστάθεια σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με το Business Insider αυτή η εξέλιξη σίγουρα δεν θα ευνοήσει την ευρωπαϊκή οικονομία.


Ο αριθμός των χωρών που έχουν αποχωρήσει από νομισματικές ενώσεις από το 1919





Μάλιστα σημειώνεται ότι σε αυτό το πλαίσιο θα τεθεί σε κίνδυνο η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, ρισκάροντας τη διάθεση των ελληνικών λιμανιών που βρίσκονται σε στρατηγικά σημεία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Άλλωστε η πρόσφατη πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη δεσμών με την Ρωσία «τρόμαξε» πολλούς αξιωματούχους του ΝΑΤΟ.

Το ρίσκο για την Ελλάδα
Το Business Insider υπενθυμίζει ότι ο χρόνος για την Ελλάδα τελειώνει, καθώς στο τέλος Φεβρουαρίου λήγει το υφιστάμενο πρόγραμμα.
Μάλιστα το Business Insider κάνει λόγο για χτυπήματα στον τοίχο σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Παράλληλα αναφερόμενο στις συγκεντρώσεις συμπαράστασης προς την ελληνική κυβέρνηση κάνει λόγο για «παιχνίδια» που θα έχουν ως αποτέλεσμα ουρές συσσιτίων, καταφύγια αστέγων και συνταξιούχους που δεν θα μπορούν να λάβουν τη σύνταξη τους.
«Είναι θέμα εβδομάδων μέχρι τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να πληρώσει τους δημόσιους υπαλλήλους της» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Την ίδια στιγμή καταγράφεται μεγάλη πτώση στην εισροή φορολογικών εσόδων στο ελληνικό κράτος.
Σε ό,τι αφορά το σενάριο του Grexit εκτιμάται ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα οι ξένοι να δεχτούν δραχμές για τις μεταφορές τροφίμων, καυσίμων, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος θα αναγκαστεί να πωλήσει τα διαθέσιμα αποθέματα χρυσού.
«Μια ανθρωπιστική κρίση είναι στα σκαριά» επισημαίνεται στο άρθρο.

Το ενδεχόμενο συμβιβασμού
Δεδομένων αυτών των μεγάλων κινδύνων και για τις δύο πλευρές το ενδεχόμενο του συμβιβασμού φαίνεται πολύ πιθανό.
Είναι πιθανό να συμφωνήσουν σε ένα πρόγραμμα - γέφυρα κάποιου αλλά από εκεί και πέρα θα ξεκινήσει ένας νέο γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ ων δύο πλευρών.
Μία μέση λύση θα ήταν η χαλάρωση της δημοσιονομικής πολτικής στην Ελλάδα από την μία πλευρά και από την άλλη η τήρηση των ελληνικών δεσμεύσεων και του υφιστάμενου προγράμματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης