Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Εκ διαμέτρου αντίθετες οι θέσεις όσων συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - δανειστών - Η ακτινογραφία

CNBC: Εκ διαμέτρου αντίθετες οι θέσεις όσων συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - δανειστών - Η ακτινογραφία
Τι πρεσβεύει η Ελλάδα, τι η Γερμανία, τι το ΔΝΤ...
Εκ διαμέτρου αντίθετες είναι οι θέσεις των ανθρώπων που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους επίσημους πιστωτές με το Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής να θολώνουν ακόμη περισσότερο το παιχνίδι που παίζεται τις τελευταίες ημέρες επί ευρωπαϊκού εδάφους.
Είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς τις διαφορετικές θέσεις που παίζουν ρόλο στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες παίζουν ρόλο στην έκβαση του ελληνικού ζητήματος.
Ποιές είναι όμως οι ισορροπίες σύμφωνα με το CNBC.

Ελληνική κυβέρνηση
Η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση που αντιτίθεται στην πολιτική λιτότητας θα πρέπει να κάνει όσο το δυνατό γρηγορότερα τις προεκλογικές του υποσχέσεις.
Αυτές περιλαμβάνουν: αναθεωρήσεις των περικοπών που πλήττουν τους πολίτες, ένα "πρόγραμμα γέφυρα" για να αγοράσει χρόνο για να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία του χρέους και μεγαλύτερη ευελιξία στις υπάρχουσες συνθήκες dιεθνούς διάσωσης, όπως οι στόχοι του προϋπολογισμού της.
To ελληνικό δράμα στις συνομιλίες διάσωσης κατέρρευσαν

Γερμανία
Ως ο μεγαλύτερος διεθνής πιστωτής της Ελλάδας, η Γερμανία έχει δικαιολογημένα τη μεγαλύτερη ανησυχία για το ενδεχόμενο "ηθικού κινδύνου" από τις αλλαγές στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.
Οι πολιτικοί της θέλουν την Ελλάδα να μείνει ένα μέρος της Ευρωζώνης και υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με το κόστος που θα επωμιστεί η Γερμανία.
Σύμφωνα με την Bild Zeitung το κόστος εκτιμάται σε 63 δισ. ευρώ, ωστόσο, πως μπορεί η γερμανική κυβέρνηση να παρουσιάσει τυχόν παραχωρήσεις προς την Ελλάδα στο εκλογικό σώμα;

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες...
Οι περισσότερες φαίνεται να είναι λίγο πολύ υπέρ ορισμένων παραχωρήσεων προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση, όπως μια τεχνική επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος. Μερικοί από τους σημαντικότερους ηγέτες αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα στις κυβερνήσεις τους από τις κινήσεις αντι της λιτότητας.
Υπάρχει επίσης το ζήτημα του κατά πόσον άλλες χώρες που εφάρμοσαν πρόγραμμα λιτότητας, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, θα πρέπει τους δοθούν παραχωρήσεις.

ΔΝΤ
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τηρεί μια πιο διπλωματική στάση δημοσίως, όπως συμβαίνει συνήθως.
Η Christine Lagarde έχει πει ότι οι Έλληνες αξιωματούχοι είναι “αποφασιστικοί και έξυπνοι”, αλλά τονίζει ότι η όποια συμφωνία θα πάρει χρόνο.

Ρωσία και Κίνα
Η Ρωσία και η Κίνα δεν έχουν να χάσουν τίποτα από τις δηλώσεις στήριξης της Ελλάδας, ενώ θα μπορούσαν να κερδίσουν αν οι διαπραγματεύσεις με τις άλλες χώρες γίνουν πιο δύσκολες.
Για να χρησιμοποιήσουμε μία εύστοχη γερμανική φράση: ικανοποίηση από την κακοτυχία.
Η Ελλάδα μπορεί να προωθήσει ένα αίτημα βοήθειας προς τη Ρωσία, σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο. Ωστόσο, όπως και στην Κύπρο, ένα ρωσικό σχέδιο διάσωσης είναι απίθανο να υλοποιηθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης