Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Guardian: Σε αδιέξοδο Ελλάδα και Ευρωζώνη - Αποτυχημένος ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων

Guardian: Σε αδιέξοδο Ελλάδα και Ευρωζώνη - Αποτυχημένος ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων
Οι πρώτες σοβαρές διαπραγματεύσεις μεταξύ της χώρας και των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. απέτυχαν ακόμη και στην οικοδόμηση ενός πλαισίου για τις μελλοντικές συνομιλίες
Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης με τους ευρωπαίους πιστωτές της όσον αφορά το χρέος και τη χαλάρωση των όρων του προγράμματος που έχει προκαλέσει εδώ και πέντε χρόνια λιτότητα στη χώρα, σημειώνεται σε άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Guardian.
Οι πρώτες σοβαρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν κατάφεραν να σημειώσουν πρόοδο ή να οδηγήσουν σε μια κοινή δήλωση.
Ενώ δεν προβλεπόταν μια άμεση συμφωνία, όπως σημειώνεται, αιχμή του Eurogroup ήταν η δημιουργία ενός πλαισίου για τις συνομιλίες που θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες πριν την τακτική συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των χωρών – μελών της Ευρωζώνης την ερχόμενη Δευτέρα, στόχος που όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, δεν επετεύχθη.
Φαίνεται, σημειώνεται στο δημοσίευμα, ότι η νέα κυβέρνηση της Αριστεράς στην Αθήνα απομονώθηκε στην προσπάθειά της να αποκομίσει καλύτερους όρους από την Ευρώπη.
Ο Αλέξης Τσίπρας, ο νέος έλληνας πρωθυπουργός, σημειώνεται, φαίνεται ότι είχε παροτρύνει τον υπουργό Οικονομικών του, Γιάνη Βαρουφάκη, να παραμείνει σταθερός έναντι των πιέσεων να προχωρήσει σε οποιαδήποτε παραχώρηση.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο άρθρο, το αδιέξοδο αυτό θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα για την Ελλάδα να μείνει από μετρητά τον επόμενο μήνα, αθετώντας μονομερώς το πρόγραμμα διάσωσης και αναγκαζόμενη να εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα.
Μια τέτοια προοπτική θεωρείται καταστροφική, έμπλεη κινδύνους για τις Βρυξέλλες, το Παρίσι και τη Ρώμη.
Ωστόσο, το Βερολίνο, η φωνή του οποίου έχει μεγαλύτερη σημασία από ό,τι οποιουδήποτε άλλου στις διαπραγματεύσεις, είναι «εξαιρετικά χαλαρό» όσον αφορά την ελληνική κρίση και αντίθετο στο «σκίσιμο» των μέχρι τώρα συμφωνιών με τις οποίες η Ελλάδα τυπικά δεσμεύεται τυπικά.
«Έχουμε ένα πρόγραμμα», δήλωσε ο Wolfgang Schaeuble, ο ισχυρός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.
Το πρόγραμμα είτε θα εφαρμοστεί είτε δεν θα υπάρξει πρόγραμμα, ανέφερε ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος της Ε.Ε., προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει χρηματοδότηση χωρίς όρους».
Οι Γερμανοί έχουν επισημάνει ότι είναι διατεθειμένοι να ακούσουν την ελληνική πλευρά, μεταθέτοντας το βάρος της ευθύνης στον έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, να παρουσιάσει λεπτομερείς προτάσεις σχετικά με το τι θέλει Αθήνα.
Ωστόσο, δεν είναι μόνον η Γερμανία που αντιστέκεται στις απαιτήσεις του έλληνα πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, σημειώνεται.
Ισπανία και την Πορτογαλία, έχοντας επίσης διασωθεί και ακολουθήσει τη δική τους «τιμωρία» με τα προγράμματα λιτότητας, δεν εμφανίζονται διατεθειμένες να φανούν γενναιόδωρες προς τους Έλληνες.
Η συντηρητική κυβέρνηση της Ισπανίας ανησυχεί ιδιαίτερα ότι οι παραχωρήσεις προς την Ελλάδα θα μπορούσαν να ενισχύσουν την υποστήριξη προς το Podemos, κόμμα που εναντιώνεται στη λιτότητα και το οποίο ηγείται στις δημοσκοπήσεις πριν από τις γενικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν προς τα τέλη του 2015.
Παράλληλα, και η Πορτογαλία ανησυχεί για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, φοβούμενη ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελεί προηγούμενο για τα ασθενέστερα μέλη του ενιαίου νομίσματος.
Η Γαλλία και η Ιταλία, εν τω μεταξύ, αν και σε γενικές γραμμές φαίνονται υπέρ μιας χαλάρωσης της δημοσιονομικής αυστηρότητας, έχουν ενοχληθεί από τη διπλωματική τακτική του Τσίπρας, που πολλοί στις Βρυξέλλες τη θεωρούν και αλλού ως φορτική και αντιπαραγωγική.
Ωστόσο, ο Pierre Moscovici, επίτροπος της Ε.Ε. για τις οικονομικές υποθέσεις και πρώην υπουργός Οικονομικών, αλλά και ο Michel Sapin, υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας τόνισαν ότι η ελληνική εκλογές έχουν αλλάξει τις εξισώσεις, με τον Moscovici να σημειώνει ότι η «θέση της Ελλάδας είναι στο ευρώ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης