Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HSBC: Συμφωνία λεπτών ισορροπιών Ελλάδας - δανειστών - Κρίνονται οι υποχωρήσεις της Αθήνας

HSBC: Συμφωνία λεπτών ισορροπιών Ελλάδας - δανειστών - Κρίνονται οι υποχωρήσεις της Αθήνας
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών θα είναι δύσκολες
Μακρύς θα είναι ο δρόμος για συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, προβλέπει η HSBC, σε νέα 10σέλιδη έκθεσή της, υπό τον τίτλο "Greece and the Troika - The long road to a deal".
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της βρετανικής επενδυτικής τράπεζας, κρίνεται εφικτή η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Αθήνας και των Ευρωπαίων εταίρων της, για το μέλλον της χρηματοδότησης της Ελλάδας.
Ωστόσο οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι.
Εάν δεν υπάρξει συμφωνία και οι δύο πλευρές οδηγηθούν σε αδιέξοδο, τότε είναι ορατό το ενδεχόμενο να επιβληθούν περιοριστικά μέτρα στην κίνηση κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μαζική φυγή καταθέσεων.
Εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, αυτή πιθανότατα θα περιλαμβάνει:
- Μιας μορφής ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
- Χαλάρωση της λιτότητας
ως αντάλλαγμα στη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια.
Καθώς όμως και οι δύο πλευρές εμφανίζονται αμετακίνητες από τις αρχικές τους θέσεις, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών θα είναι πολύμηνες και δύσκολες, ενώ θα συνεχίσουν να αποτελούν πηγή αβεβαιότητας στις διεθνείς αγορές.
Εστιάζοντας στο κρίσιμο Eurogroup της Τετάρτης 11 Φεβρουαρίου, η HSBC προβλέπει πως θα παρουσιαστούν συγκεκριμένες προτάσεις για την επόμενη μέρα της χρηματοδότησης της Ελλάδας, ωστόσο η επίτευξη συμφωνίας κρίνεται απίθανη.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών θα είναι δύσκολες, επαναλαμβάνει η βρετανική τράπεζα.
Μπορεί ο κίνδυνος κατάρρευσης των διαβουλεύσεων να είναι μεγάλος, ωστόσο η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει και δεν θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από το ευρώ.
Εξειδικεύοντας περισσότερο τις προβλέψεις της για την επόμενη μέρα της Ελλάδας, η HSBC θεωρεί πως η συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ Αθήνας και δανειστών θα είναι ένας συμβιβασμός λεπτών ισορροπιών.
Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας θα πρέπει να κάνει τόσες υποχωρήσεις ώστε:
- να διαβεβαιώσει τους εταίρους ότι θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις;
- να χαρακτηρίσει επιτυχία το πρόγραμμα στο εσωτερικό της χώρας, ώστε αυτό να γίνει αποδεκτό από τους Έλληνες
Εστιάζοντας περαιτέρω στην πρόταση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, για την ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων με έκδοση νέων συνδεδεμένων με την ανάπτυξη, η HSBC θεωρεί ότι δεν θα γίνει αποδεκτή από τους Ευρωπαίους εταίρους.
"Παρά τους κινδύνους και την αβεβαιότητα, δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας και εξόδου της από την Ευρωζώνη", καταλήγει η HSBC.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης