Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: «Θέατρο» έχουν γίνει οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας - Η Ευρώπη πρέπει να «ξυπνήσει»

CNBC: «Θέατρο» έχουν γίνει οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας - Η Ευρώπη πρέπει να «ξυπνήσει»
Σύμπτωμα ενός «προσποιητού κόσμου» οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης
Το εξελισσόμενο δράμα της ελληνικής κυβέρνησης που προσπαθεί απελπισμένα να λάβει τη στήριξη των ευρωπαίων εταίρων με στόχο μία νέα συμφωνία για το χρέος, αποτελεί σύμφωνα με νέο άρθρο του CNBC, μία «θεατρική παράσταση».
Ειδικότερα ο αναλυτής Satyajit Das μιλώντας στο CNBC, αναφέρει ότι οι συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Α. Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη με τους ευρωπαίους εταίρους αποτελούν σύμπτωμα ενός «προσποιητού κόσμου».
Μάλιστα καλεί την Ευρώπη να ξυπνήσει και να βρει λύση στο ζήτημα της Ελλάδας.
«Όλοι θα ήθελαν να ζουν σε έναν παραμυθένιο κόσμο και φυσικά κανείς δεν θα επιθυμούσε να επιστρέψει στις πραγματικές οικονομίες» σημειώνει και προσθέτει ότι πρόκειται για ένα ωραίο θέατρο που όμως δεν πρόκειται να λύσει τίποτα.
Μάλιστα ο Das προειδοποιεί ότι όσοι έχουν ενθουσιαστεί από το «ελληνικό έπος» καλό είναι να ηρεμήσουν και να είναι περισσότερο επιφυλακτικοί.
«Η ΕΚΤ παίζει τον ρόλο του ελεγκτή, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει τον ρόλο του «σκληρού», η Γαλλία είναι πιο φιλική προς την Ελλάδα και η Ισπανία είναι η επιφυλακτική. Πρόκειται για ένα θέατρο όπου ο καθένας πρέπει να παίξει τον ρόλο του.
Ωστόσο ο Das τονίζει ότι η «υποκείμενη δυναμική» της Ελλάδας δεν είχε αλλάξει, «ακόμη δεν μπορούν να αποπληρώσουν το χρέος τους»
Ως κρίσιμο ζήτημα χαρακτηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, ενώ οι Γερμανοί θέλουν να σώσουν τις γερμανικές τράπεζες και οι Γάλλοι θέλουν να σώσουν τις γαλλικές τράπεζες.
Εν τω μεταξύ το κερασάκι στην τούρτα ου ελληνικού δράματος ήταν η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ασκήσει πίεση στην ελληνική κυβέρνηση.
Μάλιστα ο Lorenzo Bini Smaghi, πρώην μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, είπε στο CNBC ότι η ΕΚΤ «δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς» και ότι μόλις η Ελλάδα αποφασίσει να συνεχίσει με το πρόγραμμα διάσωσης της, οι τράπεζες της θα καταστούν επιλέξιμες για χρηματοδότηση από την ΕΚΤ και πάλι.
Τέλος πρόσθεσε δε ότι αν η Ελλάδα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο φυγής κεφαλαίων αυτό εξαρτάται από το πόσο ανησυχούν οι Έλληνες πολίτες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης