Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Les Echos: Ασφυκτικές πιέσεις της ΕΚΤ στην Ελλάδα να συμφωνήσει με τους πιστωτές της

Les Echos: Ασφυκτικές πιέσεις της ΕΚΤ στην Ελλάδα να συμφωνήσει με τους πιστωτές της
Αν από τις διαπραγματεύσεις διαφανεί συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα, η ΕΚΤ θα ανοίξει ξανά τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σήμανε το τέλος των φιλοφρονήσεων το βράδυ της Τετάρτης, επισημαίνεται σε άρθρο της γαλλικής εφημερίδας Les Echos σχετικά με την απόφαση της ΕΚΤ να μην δέχεται ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα.
Όπως σημειώνεται, η απόφαση αυτή αποτελεί μια προειδοποίηση προς την ελληνική κυβέρνηση να το σκεφθεί διπλά πριν γυρίσει την πλάτη της στις δεσμεύσεις έναντι της διεθνούς βοήθειας, που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.
Χωρίς πρόγραμμα, δεν θα υπάρξει πρόσβαση στη χρηματοδότηση, το μήνυμα της κεντρικής τράπεζας, που πιέζει με αυτόν τον τρόπο την Αθήνα να προχωρήσει γρήγορα σε μια συμφωνία με τους υπουργούς Οικονομικών της ζώνης του ευρώ για ένα νέο πρόγραμμα.
Στην αυγή αυτής της δύσκολης διαπραγμάτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του είναι απομονωμένοι, παρά την υποστήριξη από πολλά κόμματα και ευρωπαϊκών συνδικάτων της αριστερής πτέρυγας, συμπεριλαμβανομένης της Συνομοσπονδίας
Γερμανικών Συνδικάτων, που την Πέμπτη απηύθυνε έκκληση για ένα λιγότερο αυστηρό πρόγραμμα για την Ελλάδα.
Ωστόσο, κανένας εκ των «συμμάχων» δεν ύψωσε τη φωνή του να ζητήσει «έλεος» από την ΕΚΤ, με τον γάλλο πρόεδρο Hollande να σημειώνει ότι είναι νόμιμη απόφαση, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποκαλύψει τις μεταρρυθμιστικές της προθέσεις.
Πλέον, η απόφαση αυτή δεν επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να έχει τον χρόνο που ζητούσε, κάνοντας επιτακτική τη συζήτηση σχετικά με το μέγεθος του ελληνικού χρέους και επιπλέον, πιέζει την ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεών της ενώπιον των 18 χωρών της ζώνης του ευρώ.
Παρά το γεγονός ότι οι συνομιλίες μεταξύ του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Wolfagang Schauble και του έλληνα ομολόγου, Γ. Βαρουφάκη, ήταν σκληρές, ωστόσο φάνηκε ότι υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης.
Όσον αφορά την προειδοποίηση της ΕΚΤ, ισχύει επίσης και για τους ευρωπαίους ηγέτες.
Ο Mario Draghi γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι ποτέ δεν λαμβάνουν δύσκολες αποφάσεις, δεδομένου ότι δεν είναι στο χείλος του γκρεμού.
Αυτός είναι και ο λόγος που κρατά ανοικτό το κανάλι της έκτακτης χρηματοδότησης για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς στόχος του δεν είναι να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός της ζώνης του ευρώ.
«Εάν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, αναδυθεί ένα νέο πρόγραμμα, η ΕΚΤ θα ανοίξει τη στρόφιγγα», δήλωσε το μέλος της ΕΚΤ, Ewald Nowotny.
Η Αθήνα είναι αντιμέτωπη με ένα ενιαίο μέτωπο, που επιθυμεί την παράταση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας μέχρι τον Ιούνιο, αντί της διαπραγμάτευσης ενός νέου σχεδίου, που θα αντικατοπτρίζει καλύτερα τις προσδοκίες του ελληνικού λαού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης